A nyugdíjszerű ellátások mielőbbi, legalább 5 százalékos, visszamenőleges emelését sürgeti az elszabadult infláció miatt Katona Tamás, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője, aki korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke volt.

Megjegyezte: a kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező nyugdíjemelést is. Ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz, ezért is halaszthatatlan a mielőbbi korrekció – mondta a Népszavának.

Katona Tamás szerint a nyugdíjas infláció ráadásul 1,5 százalékponttal magasabb, mint az átlagos pénzromlás, hiszen az idősek fogyasztói kosarában jóval nagyobb arányban szerepelnek a 40-45 százalékkal megdrágult élelmiszerek, és a 65-70 százalékkal többe kerülő alapvető élelmiszerek, mint bármi más termék.

Beszélt arról is, hogy a KSH inflációs számításában szerepel ugyan az egészségügyre fordított kiadás, de az, hogy egyre többen kényszerülnek saját zsebből fizetni az orvosi ellátásokat, nem jelenik meg a számokban. Pedig nagyon sok idős embernél késve végzik el a vizsgálatokat, miután „az állami egészségügy gyakorlatilag összeomlott”. Van, ahol négy hónapos várólista után végeznek el egy egyszerű laborvizsgálatot – mondta.

Miután a nyugdíjasok felének 170 ezer forint körül van az ellátása, a méltó nyugdíjas évekhez szerinte legalább 200 ezer forint ellátásra lenne szükség.

Át kellene térni a havonkénti emelésre

Farkas András nyugdíjszakértő nemrég kiadott elemzésében is kifejtette: ilyen magas infláció mellett a jelenlegi nyugdíjemelési gyakoriság – januári emelés, majd novemberi korrekció, illetve esetleg egy nyári kiegészítés – egyszerűen alkalmatlan a nyugdíjak vásárlóértékének évközi karbantartására. Célszerű lenne áttérni a havi, de legalább a rendszeres negyedéves nyugdíjemelés gyakorlatára. A jelenlegi helyzetben például átlagosan 1,7-1,8 százalékkal kellene emelni a nyugdíjakat minden hónapban, és ha az inflációs várakozás 20 százalék fölé futna, akkor az emelés mértékét is ennek megfelelően kellene meghatározni.