A nyugdíjkorhatár 65 évre nőtt 2022. január 1-jétől, vagyis az 1956. december 31-ét követően született személyek már csak 65 éves korukban igényelhetik a korbetöltött öregségi nyugdíjukat - kezdi a nyugdíjjal kapcsolatos legfontosabb 2022-re vonatkozó tudnivalók összegzését a Farkas András szakértő.

A specialista a korhatár kapcsán emlékeztet, hogy aki már korábban teljesítette az öregségi nyugdíj feltételeit, de tovább maradt kereső, bármikor igényelheti a nyugdíjmegállapítását. Farkas András szakértő jelzi is, hogy nem feltétlenül érdemes igényelni a járandóságot, amikor teljesíti valaki annak feltételeit, mert jelentős plusz pénzt jelenthet, ha valaki tovább dolgozik. Nőhet a  nyugdíjszorzó, megilletheti a nyugdíjbónusz (ha legalább 30 nap további szolgálati időt szerez a nyugdíjkorhatár betöltését követően a nyugdíj igénylése nélkül), és rögzítheti is a korhatára betöltésével őt egyébként megillető nyugdíja összegét.

Inflációs okokból is taktikus lépés lehet a munkavilágában maradni: később kezdi morzsolni a nyugdíja valódi vásárlóerejét a nyugdíjemelés inflációkövető módszere.

Marad 2022-ben az egyetlen korkedvezményes nyugdíjlehetőség: a nők 40. Az a hölgy, aki legalább 40 évi jogosító idő szerzése, amelyből főszabály szerint legalább 32 évet munkával szerzett szolgálati időnek kell kitennie. Legfeljebb 8 évet lehet beszámítani a gyermeknevelésre tekintettel kapot ellátások (tgyás, csed, gyes, gyed, gyet, gyod, stb.) folyósítási időtartamából.

Ha a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy idén betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, nincs semmilyen teendője.

A 2022. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2022. márciusában jelenik majd meg kormányrendelet - írja a nyugdíjguru.

Arra már nem tér ki a szakértő, hogy év végén két juttatásra is számíthatnak az idősek: a nyugdíjprémium novemberben borítékolhatónak tűnik. A Bajnai-kormány által bevezetett szabály szerint, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5%-ot, akkor az idősek a tényleges adat és ezen százalék különbségére kapnak kifizetést. A várakozások szerint 5,9 vagy 6 százalék is lehet a gazdasági bővülés, vagyis az 5,9-3,5 különbségéből számítva a 2,4-es számmal felszorzott (legfeljebb) 20 ezer forint 48 ezer forintot adhat ki.

Ha az infláció a várakozások felett alakulna, akkor szintén az év végén a kormány nyugdíjkorrekció kifizetéséről kell döntsön.

Idén februárban az idősek a teljes összegű 13. havi nyugdíjnak örülhetnek.