„Veres István az MNB Pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Feladatai ellátására a házastársa jelenlegi vagy jövőbeni tisztsége nincs hatással” – közölte az RTL Klub megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Bár Novák Katalin férje nem tartozik a közéletben legjobban exponált politikus-házastársak közé, a sajtó korábban már foglalkozott vele. A Magyar Narancs 2019-es cikke szerint a közgazdász végzettségű Veres Istvánt Matolcsy György érkezése után, egy nagyobb tisztogatási hullámban elküldték a jegybanktól, azonban – állítólag – Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere kérésére visszavették, előléptették és fizetésemelést is kapott. 

Novák Katalin férje 2019-ben megkapta munkahelye, az MNB egyik legrangosabb elismerését, a Popovics-díjat, amely olyan „fiatal szakembereknek” adható, akik „kimagasló színvonalú, előremutató szakmai és tudományos munkájukkal hozzájárulnak az MNB feladatai megvalósításához, szakmai tekintélyének és nemzetközi elismertségének megerősítéséhez.” 

A férj, aki az aranytartalékot kezeli

Az Origo 2018-ban úgy jellemezte Veres Istvánt, mint „az ember, aki a magyar aranytartalékot kezeli". Egy 2019-es videóban ugyancsak az aranytartalék témakörében nyilatkozott.

Az RTL Klub szerette volna megtudni, hogy Veres Istvánnak pontosan milyen feladatai vannak az állam aranytartalékával, a gyakorlatban hogyan néz ki a munkája, azonban erre a jegybank válaszában egyetlen szóval sem tért ki.