„Továbbra is forrong az építőipar, egyszerre rángatják az ágazatot a világpiaci áremelkedések, a kormányzati szabályozások és a kereslet hullámzása” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Az építőipar mindig is az egyik legturbulensebben változó gazdasági szektor volt, és ez halmozottan igaz napjainkra.

Idén augusztusban 478 cégalapítást és csupán 91 cégtörlést tettek közzé az építőiparban, így 61 ezer fölé nőtt a működő építőipari társas vállalkozások száma Magyarországon. Erre utoljára körülbelül tíz éve volt példa. A cégalapítási értékek trendbe illeszkedése ugyanakkor távolról sem jelenti azt, hogy kiszámítható lenne az ágazat jövője.

Az építőipari anyagok árának változása továbbra is komoly problémát jelent az ágazat szereplőinek. Az árak továbbra is nőnek az alapanyagok jelentős részénél, de a faanyagok és az acéltermékek esetén a legnehezebb a helyzet. Az áremelkedést elsősorban a járvány alatt leállított üzemek, logisztikai problémák, szállítási díj emelkedések okozzák.

Ezek mellett a piac kiszámíthatatlansága az ellátási folyamatokat is megváltoztatta, hiszen sokan próbálkoznak kockázataik csökkentése érdekében készletek felhalmozására, de minimum alternatív beszállítási láncok felépítésére, amely szintén hat a piaci árakra. Ebben a helyzetben a hazai és a külföldi kormányok is igyekeznek saját érdekeik védelmében az export tevékenység szabályozására, és ezen szabályozások eredője szintén erősen hat az ágazat normál működésére. 

Lesznek még bajok

„A gazdasági és szabályozási folyamatok eredményeképpen az elmúlt években fokozatosan csökkent a cégtörlések száma a magyar építőiparban, de ez a trend már nem fog sokáig tartani” – mondja az Opten elemzője. Az elmúlt évek csökkenő trendjéhez még hozzájött ugyan az augusztusi szezonalitási hatás, melynek következtében még rekordalacsony cégtörlési értéket láthatunk, azonban az induló eljárásszámok már más képet festenek.

A kényszertörlési eljárások újraindulásának következtében 2021 augusztusában 560 induló kényszertörlési eljárás került közzétételre, szeptember első két hetében pedig már 800 felé mászott a kényszertörlések számlálója. Vélhetően az év hátralévő részében a kényszertörlési eljárások tovább növekednek majd, és ezen eljárások következtében akár 6-7 ezer építőipari cég is törlésre kerülhet 2021 végéig.