Budapest nagy részén az egészségügyi határérték kétszeresét is eléri a szennyezőanyagok koncentrációja, a legdurvább a helyzet a VIII. kerületi Teleki téren, a XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren és a XVIII. kerületi Gilice téren volt az Idokep.hu szmogtérképe szerint. A legszennyezes.hu adatai szerint a szállópor-koncentrációval van gond, ami miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet kifejezetten egészségtelennek minősítette a főváros levegőjét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból kitűnik, hogy a tájékoztatási fokozat már nincs messze, de igazi szmogriadóról - amit a főpolgármester rendelhet el - még nincs szó.

Forrás: Idokep.hu

A levegő finompor-koncentrációja az egyik fő kiváltója a tüdőrák kialakulásának, valamint a szív és érrendszeri megbetegedéseknek, amelyek terén Magyarország az EU legrosszabb adatokkal rendelkező államai között van. Az említett betegségek kiváltó okai között előkelő helyen áll a közlekedés, azon belül is a dízelüzemű járművek okozta légszennyezés, de a kerekek is felverik a port. Mindemellett a jelenlegi szennyezettségért részben az idő hidegre fordulásával beindult fűtési szezon, azon belül is a szilárd tüzelésű kazánok füstje is felelős.

A Levegő Munkacsoport szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget. A WHO közelmúltbeli jelentése szerint a szennyezett levegő globálisan is a tüdőrák egyik első számú okozójává vált, 2010-ben világszerte 223 ezer tüdőrákos eset kialakulásáért volt felelős.