Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átfogó inflációs mutató az augusztusi éves indexhez képest 4,5 százalékponttal emelkedett, az éves maginfláció 20,7 százalékos volt, ami 1,7 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Az infláció 4,5 százalékpontos szeptemberi emelkedésének mintegy 85 százalékát két termékkör adja: a szabályozott árak 2,8 százalékponttal, az élelmiszerek 1,0 százalékponttal járultak hozzá a fogyasztóiár-index gyorsulásához.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai augusztushoz képest 22,4 százalékkal emelkedtek, így a termékkör éves árváltozása 24,2 százalék. A jelentős emelkedés döntő része a lakossági rezsiárak módosításához kapcsolódik (gáz és áram árak), ugyanakkor a tankönyvek, az iskolai, az óvodai, bölcsődei étkezés, illetve a parkolási díjak is drágultak - írták az MNB elemzői.

Az élelmiszerek inflációja 38,6 százalékra emelkedett, augusztushoz képest az élelmiszerek árai 3,8 százalékkal nőttek. A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés széles körben jellemző volt, amit részben az Európát sújtó aszály magyarázhatott. A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése elsősorban a tej, a tejtermékek és a kenyér árváltozásához kapcsolódott.

A maginfláció előző hónaphoz képest mutatott 1,7 százalékpontnyi növekedéséhez legnagyobb mértékben - 0,9 százalékponttal - a feldolgozott élelmiszerek járultak hozzá - emelte ki az elemzés.

Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 1,7 százalék volt, azaz mérséklődött augusztus óta, de továbbra is jelentősen meghaladja az elmúlt évek átlagát.

A piaci folyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció havi emelkedése 1,1 százalékra mérséklődött az augusztusi 1,7 százalékos átárazást követően, vagyis ennél a termékcsoportnál az inflációs folyamatok mérséklődése tapasztalható - írta a jegybank.

Egyre nagyobb inflációra számít az átlagember

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók szeptemberben az előző hónaphoz képest emelkedtek.

A mutatók szeptemberben az előző hónaphoz képest emelkedtek és értékük jóval a jegybanki célsáv fölött alakul, jelenleg a 10-16 százalék közötti sávban mozognak.

Ugyanakkor a kiskereskedelmi értékesítési árakra vonatkozó várakozások nagymértékben, míg a szolgáltatások esetében a vállalati árvárakozások enyhén mérséklődtek.

Inflációs mutatók szeptemberben (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 38,6%)6,3Egyéb tételek (súlya 61,4%)13,8

A feldolgozott élelmiszerek nélküli

maginfláció (súlya 50,3%)
7,7Egyéb tételek (súlya 49,7%)12,4
Adószűrt maginfláció (súlya 63,6%)7,7Egyéb tételek (súlya 36,4%12,4
Forrás: MNB