Elképesztő számok röpködtek péntek délelőtt a pénzpiaci eseményekről szóló hírekben, amelyek próbálták összegezni a brexites - azaz a britek EU-ból való kilépését támogató - népszavazás utáni piaci pánikból adódó veszteségeket.

A Reuters péntek délutáni cikkében több mint 2 billió dolláros mínuszt becsült. Ez hihetetlenül nagy összeg, ami forintban így néz ki minden számot kiírva a pénteki MNB-s dollárárfolyamon: 573 040 000 000 000. Ugyanez másként: több mint 573 ezer milliárd forint.

Az összeg méretét mutatja, hogy az éves magyar GDP ebből közel tizenhétszer kifér. Anélkül, hogy kilépés mellett szavazó britek nyakába varrnánk a veszteségeket az eddigi piaci mínuszok alapján a 17,4 millió kilépésre voksolóra fejenként 115 ezer dolláros - durván 33 millió forintos - mínusz jut a pénteki délutáni pillanatkép alapján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!