Egyre gyorsabb a mezőgazdasági termelői árak növekedése – írja az MTI. Míg májusban átlagosan 45,4 százalékkal volta drágábbak a termelői árak az előző májusinál, júniusban már 48,3 százalékkal haladták meg  az egy évvel korábbi árszintet.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 52,3 százalékkal nőtt egy év alatt, az élő állatok felvásárlási ára pedig 43,1 százalékkal emelkedett, A tojás és a tej ára a májusinál 4,6, illetve 8,1 százalékponttal gyorsabban 31,4, illetve 43,6 százalékkal emelkedett.

A növényi termékek áremelkedésének gyorsulását a zöldségek és a gyümölcsök váltották ki,

a zöldségfélék éves drágulása 27,7 százalékosra ugrott, a gyümölcsöké pedig 1,8 százalékra, míg májusban átlagosan 19,5 százalékkal olcsóbbak voltak az egy évvel korábbinál.

A KSH adatai alapján legjobban a fejeskáposzta drágulása gyorsult fel (17,8 százalékosra), és a fejes saláta árának emelkedése is 24,1 százalékosra emelkedett. Az uborka árának 21,3 százalékos emelkedése is említésre méltó.

A gyümölcsök között az alma ára 3,6 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly júniusinál, míg májusban még 14,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a körte árának emelkedése 6,5 százalékponttal 25,4 százalékra ment fel.

A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 71,1 százalékkal magasabb a tavaly júniusinál, a kukorica 59,9 százalékos éves emelkedést mutatott. A búza áremelkedése 83 százalékra gyorsult, valamint a rozs és a zab drágulása is tovább erősödött a májusi ütemhez képest.

A vágósertések felvásárlási ára a májusihoz hasonlóan 38,6 százalékkal emelkedett,a vágómarhák ára 45,9 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál. A vágóbaromfi ára átlagosan 50,0 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál. A tyúkfélék ára az átlaghoz hasonlóan 50,7 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg az élő kacsák felvásárlási ára 61,1 százalékra emelkedett.