Márciusban a havi bruttó villamosenergia-fogyasztás 2 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet, a meteorológiai és munkanaphatásokat kiszűrve 1,85 százalékos volt a növekedés, amelyet befolyásolt a hónap eleji hideg időjárás is.

A hazai termelés pedig 3,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A havi átlagfogyasztás – a hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve az előző évihez képest 4 százalékkal volt alacsonyabb.

A karbantartás után újra a korábbi teljesítménnyel működött a paksi atomerőmű és termelése ugyanannyi volt, mint tavaly márciusban, viszont a gönyűi és csepeli erőmű karbantartása miatt érezhetően csökkent a korszerű kombinált ciklusú erőművek termelése. A nukleáris egységek a magyar termelésnek közel felét, összesen 48 százalékát biztosították, a naperőművek pedig mintegy 4 százalékot - írta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a márciusi villamosenergia-piaci jelentésében.

A havi maximum rendszerterhelés is magasabb volt, mint a tavalyi, és meghaladta a 2018-2020 közötti időszak összes márciusának maximális szintjét is.

Márciusban ismét extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték. Továbbra is nagy hatással voltak a piaci változásokra az orosz-ukrán háború hírei, ez határozta meg a jövő évi termékek áralakulását is - 2023-as éves termék ára 30 euró/MWh-val emelkedett a hónap során – illetve a tényezőárak extrém megnövekedését.

A kiugróan magas gázárak ellenére a gáztüzelésű erőművek termelése meghaladta az előző év azonos időszakának szintjét, ennek oka, hogy a balkáni országok és Ausztria rendkívül alacsony vízerőművi termelése és az alacsony német szélerőművi termelés miatt nem állt rendelkezésre kedvezőbb árú importforrás.

Március 8-án 700 euróig szaladt fel a másnapi ár. Amikor kiderült, hogy egyelőre nem kell az energiahordozókat érintő szankciókra számítani, a földgázárak és így a villamosenergia árak is mérséklődtek, de még így is 200 euró felett alakult a havi átlagár. Az áremelési nyomást tetézte, hogy az időjárás nem kedvezett a német szélerőművi termelésnek, az előző havi érték harmadára csökkent.

A rendkívül magas árkörnyezetben a hazai gázfelhasználás mindössze 1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.