A kifizetési stop és a kórházi adósságok tavalyi évet meghaladó mértékű növekedése már most is a betegellátást veszélyezteti - írta az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) az MTI OS-nek küldött közleményében.

Mint írják: az OSZ tagvállalataitól származó információk szerint, az egészségügyi intézmények jelentős része a kormányzati „kifizetési stop” miatt teljesen leállította az orvostechnikai és informatikai beszállítók felé fennálló kötelezettségei kifizetését.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint a kórházak lejárt adósságának idei évi átlagos havi növekedése a tavalyinál 60 százalékkal magasabb, összege szeptember végén, az egyetemek nélkül: 38,4 milliárd forint volt. Utóbbiak kikerültek a modellváltás miatt az államkincstár felé történő jelentési kötelezettségből (a szerk.).

A napokban írtunk arról, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerint szeptember végén már 46,2 milliárd forintra nőtt a járó-és fekvőbetegellátást végző intézmények tartozása. Az államkincstár adatai szerint egy hónap alatt majdnem hárommilliárddal nőtt a kifizetetlen számlák összege.

Példaként említi az OSZ, hogy tavaly év végén az adósságrendezés előtti kórházi adósság összege egyetemek nélkül 30,2 milliárd forint volt.

Az OSZ azt írta: nyilvános információkból az is tudható, hogy az energiaárak drasztikus emelkedésének negatív hatása csak ezt követően fog megjelenni az intézmények gazdálkodásában.

Ezért azt kérik a kormánytól, hogy a betegellátás stabilitásának megőrzése érdekében mihamarabb tűzzék napirendre az egészségügyi intézmények lejárt adósságainak rendezését, és ehhez biztosítsák a szükséges forrásokat.