Három fontos jogszabályt tartalmaz a friss, szombaton megjelent Magyar Közlöny.

Mindez megfelel a csütörtöki bejelentéseknek. Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt, hogy a mostani az utolsó nagy erőfeszítés, hogy mindenki betartsa a szabályokat, az orvosok megfeszítetten dolgozzanak még szükséges, de az operatív törzs szerint változtatásokra még nincs lehetőség. Ezzel a boltok zárási idejének megváltoztatására célzott, amelyet így húsvét után kezdenek el bevezetni, amikorra várhatóan meglesz a 2,5 millió beoltott ember. Ahogy ezt meghaladjuk, akkor a kijárási tilalom este 10-re módosul, az üzletek fél 10-ig lehetnek majd nyitva ekkortól. A szolgáltatások is ekkor indulhatnak újra a március 8. előtti állapotok szerint.

A boltokban létszámkorlátot kötnek be, amelyet az alapterülethez igazítanak, így 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet majd az üzletekben. Az iskolák április 19-én nyithatnak újra: az óvodák, általános iskolák, és a középiskolák is - mondta csütörtökön Gulyás.

Az egyik friss kormányrendelet szerint a kormány - az operatív törzs javaslatára - a védelmi intézkedéseket 2021. április 8. napjáig fenntartja.

A másik jogszabály szerint a "kettőmillió-ötszázezredik Covid-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához kapcsolódó rendelkezések":

  • a kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek;
  • a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani;
  • reggel 5 óra és este 21:30 óra között megengedett az üzletekben tartózkodás és vásárlás.
  • a vendéglátó üzletekre az enyhítés nem vonatkozik,
  • a 10 négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat, a 10 négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat (a létszám számításánál a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni);
  • a üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt - a nyitvatartási idő mellett - mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy egyszerre iösszesen hány vásárló tartózkodhat a vásárlótérben;
  • az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók - a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, valamint a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, továbbá a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

A harmadik kormányrendelet mondja ki azt, hogy 2021. április 19-től a köznevelési intézmények - és a szakképző intézmények újra rendes munkarendben működnek, az óvodákban pedig megszűnik a rendkívüli szünet.