Alá fogjuk írni a partnerségi megállapodást a hétéves költségvetésről, amit győzelemként fog beállítani a kormány. Eközben Brüsszel módosításainak tucatjait kellett átvezetnie - mondta Újhelyi István Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának képviselője, az MSZP volt politikusa az Mfornak adott interjújában.

Ezzel kapcsolatban ugyanis szakmai kifogások voltak, és bár a képviselő nem ismerem a program 100 százalékát, annyit tud róla, hogy a kormány számos dologban engedett, így alá lehet írni a megállapodást.

De ettől még nem jön pénz. Az lesz, mint a lengyelek esetében. Tehát lesz egy partnerségi megállapodás a következő hétéves költségvetésről, de ha a jogállamisági vizsgálat – az egy ettől független, jogi-korrupciós eljárás, amely az európai uniós költségvetési érdekek védelméhez kapcsolódik – abban a helyzetben marad, amit most ismerünk.

Mi tudjuk

Ha a források befagyasztását javasolják, akkor az aláírt partnerségi megállapodás alapján sem tud jönni forrás.  És Brüsszelben valószínűleg tudják, hogy szemfényvesztő a kormány. De az Európai Unió is megállapodásra törekszik.

Az Integritási Hatóság például egy kormánytól és a politikától független hatóság lesz elvileg. De mi magyarként tudjuk, hogy ilyen ma Magyarországon nem tud létezni. Ahol az Alkotmánybíróság és a Legfőbb Ügyész nem független, ahol a Médiahatóság elnökétől a Választási Bizottság vezetőéig mindenkit a miniszterelnök környezetéből instruálnak, ott hogyan lehetne pont a kormány költségvetési és EU-s forrásokat elköltő mechanizmusai felett egy független szervezet?

Jön a monitoring

Újhelyi azt mondja, hogy Brüsszel tisztában van ezzel, és mégis bele fog menni egy látszatjátszmába? - kérdezték az Mfor sajtómunkása, mire a politikus azt válaszolta, hogy szerinte meg fog születni a megállapodás, hiszen azt az Európai Unió mégsem mondhatja, hogy „tudjuk, hogy úgysem tartjátok majd be az új törvényetek.”

De a Bizottság beépíti majd a megállapodásba a három havonta kötelező monitoringot.

E szerint valós kontroll lesz a magyar kormány felett. Vagy ha nem lesz, akkor az unió nem fog pénzt utalni. És olyan a hangulat az EP-ben, hogy bizalmatlansági indítvánnyal képes megbuktatni az Európai Bizottságot. És meg is fogja, ha a magyar kormány azt csinál az uniós pénzzel, amit akar.