A magyar kormány több miniszterének címzett levelében kér segítséget a köztisztviselők, közalkalmazottak számára a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – írja a Hvg. A levelet

  • Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek,
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek,
  • Palkovics László technológiai és ipari miniszternek,
  • Pintér Sándor belügyminiszternek,
  • és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek küldték ki.

A levél a képviseleti körükbe tartozó kormánytisztviselők (központi és területi közigazgatás), önkormányzati köztisztviselők, szociális ágazati dolgozók, kulturális területen dolgozók, valamint védőnők részéről hozzájuk érkezett jelzések alapján íródott.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldala (OKÉT MVO) szükségesnek tartotta azt, hogy – ez év elején kialakult bérpozíciók megőrzése céljából – 2022. július 1-jétől a közszolgálatban dolgozók számára (jogállástól függetlenül) 20 százalékos mértékű, az inflációt ellentételező általános keresetnövekedést biztosítson a kormány, ám erre az igényre, még nem kaptak választ.

Az azóta eltelt időszakban meghozott kormányzati intézkedések viszont tovább rontották a közszolgálati dolgozók reálkereseti helyzetét, áll a levélben.

 

„Ismeretes a rezsidíjak növekedése (villany, gáz, tüzelő) és az ennek következtében is meglóduló infláció, valamint minden fogyasztási termék – kiemelten az élelmiszerek – árának jelentős növekedése” – teszik hozzá.

Az MKKSZ szerint a munkabérnek elégnek kell lennie a tisztességes megélhetéshez szükséges költségek fedezetére, az élelmezésre, a családfenntartásra, a lakhatásra, a közlekedésre, a munkaerő újratermelésére. Azonban, írják, a közszolgálati dolgozók általában alacsony nettó keresete már most is kevés a tisztességes megélhetéshez.  Van olyan ágazat, ahol a dolgozók 80 százaléka nettó 178–200 ezer forintot keres.

Ezt az egyébként is rossz helyzetet a kritikus válság (rezsi, üzemanyag, infláció, elszabadult árak) az elviselhetetlenségig ronthatja, ezért kell legalább a 20 százalékos mértékű kereseti korrekció visszamenőleg július 1-ei hatállyal. A megélhetéshez szükséges keresetről a közszolgálati dolgozók esetében a kormánynak kell gondoskodnia – írja az MKKSZ.