A Magyar Közlönyben megjelent határozat megbízta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával alakítsa ki a KEHOP projektjei forrásainak REACT-EU forrásra történő átforgatásához szükséges eljárásrendi környezetet. A 2014–2020 programozási időszak forrásait kell átforgatni. (Az Európai Parlament tavaly decemberben hagyta jóvá a 47,5 milliárd eurós REACT-EU csomagot, amely a koronavírus-járvány azonnali gazdasági hatásainak kezelésére szolgál az Unió egész területén.)

A REACT-EU forrásból 91 milliárd forintra jelenik meg felhívás még márciusban, amelynek célja a COVID–19-világjárványt követő zöld és reziliens gazdasági helyreállítás előkészítése. A határozat melléklete megnevezi a felhívásokat és az azokhoz rendelet összeget. Ezek a következők:

  • a Pilisi Parkerdő Zrt. zöldfelület-fejlesztési, helyreállítási és levegőminőség-javító fejlesztései 8,6 milliárd,
  • a zöld gazdasági helyreállás ösztönzése középületek épületenergetikai fejlesztései révén 29,1 milliárd,
  • a zöld gazdasági helyreállás ösztönzése 4 MW beépített teljesítményt meghaladó zöldáram-termelő rendszerek telepítésével 20 milliárd,
  • a zöld gazdasági helyreállás ösztönzése 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó zöldáram-termelő rendszerek telepítésével 2,1 milliárd,
  • a klímaváltozás hatásait mérséklő árvízvédelmi és vízgazdálkodási fejlesztések 31,2 milliárd forint.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.