A szakértő szerint javuló adatok ellenére a védelmi intézkedések és a higiéniás szabályok betartása továbbra is fontos. Bár a teraszok kinyitottak, a kedvező adatok megtartásához fontos az egyéni felelősség is.

Május 10-től a felső tagozatosok és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba, és év végéig jelenléti oktatás mellett tanulhatnak. A digitális oktatás jól bevált, de a közösség szempontjából fontos a jelenlét is - mondta.

A szombaton Magyarországra érkezett 600 ezer adag Sinopharm-vakcinát vasárnap szállítják ki a kórházi oltópontokra és a háziorvosi rendelőkbe, ahol hétfőn, kedden és szerdán a tömeges oltási program részeként oltják a regisztráltakat.

A kórházi oltópontokon történő oltásokra online lehet időpontot foglalni.

Az elmúlt 24 órában 2328 új fertőzöttet azonosítottak, és 205-en haltak meg. A beoltottak száma 3 596 129 fő, közülük 1 621 420 fő már a második oltását is megkapta. A regisztráltak száma már meghaladta a 4,4 milliót és 73 százalékuk már megkapta az oltást.

Az aktív fertőzöttek száma pedig 260 686 főre csökkent. 6284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 790-en vannak lélegeztetőgépen.

Minden Magyarországon használt oltóanyag hatékony és biztonságos - hangsúlyozta Galgóczi Ágnes, javasolva, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével.

A járvány alakulásának függvényében fokozatosan lazítanak a korlátozásokon, a maszkviselés azonban "egy ideig még velünk marad".