A szakember szerint, ha folytatódik a csökkenő tendencia, karácsonyra már csak kétezer, szilveszterre pedig ezer körüli lehet az új fertőzöttek száma idehaza. Vattay Gábor kiemelte, hogy a halálozásokban még nem tükröződik a javuló tendencia, de egy-két héten belül ott is láthatóvá válik majd egy a vártnál gyorsabb lefutás. A harmadik oltásnak köszönhetően napi ezer eset szintjén stabilizálódik majd a koronavírus delta-variánsa által kiváltott járványhullám – idézi a portál a szakembert.

Vattay Gábor a portfolio.hu-nak elmondta: a koronavírus omikron-variánsáról a lemaradva érkező dél-afrikai adatok most már kezdik mutatni, hogy nemcsak az esetszámok duplázódnak 3–4 naponta, de a kórházakba kerülők száma is hasonlóan durva tempóban emelkedik.

A szakértő úgy látja, hogy a koronavírus omikron-variánsa januárban vagy februárban Magyarországon súlyos járványhullámot indíthat el, de ezt el lehet kerülni. Vattay Gábor szerint az ötödik járványhullám elkerülése csak abban az esetben lehetséges, ha a harmadik oltások száma utoléri a második oltások számát. A szakember szerint még január elején meg kellene nyitni a negyedik oltások lehetőségét azok számára, akik már felvették a harmadik oltást.