Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) pénteken tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben. A miniszter elmondta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége mostanáig nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem közölt az állítólagos korrupciós ügyekről.

Mint mondta: rendszeres a konzultáció a nagykövetség és a minisztérium között, "ez így természetes". Hozzátette: egy ilyen konzultáción tájékoztatott az ideiglenes ügyvivő arról, hogy egyes magyar állampolgárokkal szemben beutazási korlátozást vezetnek be. Szijjártó kérdésre válaszolva elmondta: őt a hét elején, az egyik államtitkárt a múlt hét második felében tájékoztatta az ügyvivő, nevek és hiteles információk közlése nélkül.

A miniszter közölte: hivatalosan, jegyzékben kérték, hogy bocsássák a rendelkezésükre "az állításuk szerint hiteles információkat".

A Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön megjelent értesülés szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Ezt követően az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség úgy tájékoztatott: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

A külképviselet tájékoztatása szerint "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki - tették hozzá.

Pénteken bekérették a KKM-be André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét. Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.