Az államnak legkésőbb augusztus 2-ig kellett volna módosítani a Munka törvénykönyvét, hogy az lehetővé tegye az apáknak, hogy több időt tölthessenek az újszülött gyerekeikkel. A mulasztásra a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nőtagozata közleményben hívta föl a figyelmet, melyben garanciát kérnek a meglévő 5 szabadnap minimum megduplázására.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács közösen lefektetett 2019-es irányelve szerint egyebek között a jelenleginél lényegesen jobb helyzetbe kéne hozni az apák családban betöltött szerepvállalását. A gyerek születése után járó 10 fizetett szabadnap nagy segítség lenne az újszülöttek szüleinek és a gyermeknek is, ám az MASZSZ szerint a "magát családbarátnak tituláló kormány" egyelőre egyáltalán nem foglalkozott az üggyel.

Többszörös elmaradás

Annak ellenére, hogy a három évvel ezelőtt született irányelv kidolgozásában magyar szakértők is részt vettek, a bevezetésre kitűzött végső határidőre semmi sem történt. A családok számára fontos kedvezmény bevezetésének elmaradását a MASZSZ közleményében felháborítónak nevezte.

Azt is hozzátették, hogy már nem először kérik számon az apanapok duplázását és a szövetség nőtagozata még aláírásgyűjtést is kezdeményezett az apák érdekében. Ezt hiába írták alá ezrek, a MASZSZ szerint az eredmény "nem hatotta meg" az illetékes döntéshozókat.

A sor végén kullogó Magyarországgal szemben Ausztria például elsők között reagált az irányelvre, és nem hogy 10, rögtön 30 szabadnapot biztosítottak az újgyerekes apáknak. Az osztrák törvények szerint ráadásul a négyhetes szabadságot az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik, ami idő alatt munkahelyükről sem lehet őket elbocsátani.

Ezek tudatában a MASZSZ nyomatékosan kéri a kormányt, hogy

ha már segítette az egységes nemzetközi irányelv kialakítását, vegye komolyan azt és mielőbb intézkedjen annak ratifikálásáról is.