A külföldi befektetők zsinórban hatodik éve csökkentik a németországi beruházásaikat: különösen az amerikai vállalatok tartják vissza pénzüket Európa legnagyobb gazdaságától, miközben Kína térhódítása meredeken nő. 

A beruházások visszaesése aggasztó, sőt, vészjelzést jelent Németország számára, mivel más európai helyszínek sokkal dinamikusabban fejlődnek – állapította meg az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Friss elemzésük ezt számokkal is alátámasztja: a német piacon 2023-ban összességében 12 százalékkal 733-ra zuhant az új projektek száma, amely azért gyászos eredmény, mivel az elmúlt tíz év legalacsonyabb beruházási szintjét mutatja.

Az USA kihátrál, és egyelőre távol marad

Noha még mindig az USA számít a legnagyobb befektetőnek a németeknél, az amerikai cégektől érkezett projektek száma egy év alatt 22 százalékos visszaesést mutat. 

Az EY szerint ez ugyan nem jelenti azt, hogy az amerikaiak leírták az országot üzleti helyszínként, de a bizalom megrendült a szövetségi kormány gazdaságpolitikájában, ami már nem szerezhető vissza külön támogatásokkal, hanem a cégek alapvető változásokat és adóreformokat várnak.

A fogyasztók és a vállalatok hangulata a pincében van és a német gazdaság gyengébben fejlődik, mint bármely más ipari országban – összegezték.

Így viszont a tengerentúli beruházók nem térhetnek vissza egyik napról a másikra, mert már elrettentik őket a magas munkaerőköltségek, a drága energia, a bonyolult bürokrácia. Ráadásul vonzóbb számukra az otthoni szabályozási környezet: az amerikai gazdaság élénkítését hivatott milliárdos támogatási programok miatt a vállalatok többet fektetnek be a saját országukban, és ritkábban Európában.

Kína zsebbe nyúlt és az élre tör Európában

A világgazdasági erőviszonyok átrendeződését jól mutatja, hogy Kína viszont megállíthatatlanul hódítja a piacokat Európában és nem aprózza el.

A kontinensen meghatározó német gazdaságban a távol-keleti óriás befektetőként már felzárkózott a második helyre, egy év alatt 16 százalékkal növelte az új, munkahelyteremtő projektek számát. Kína után Nagy-Britannia, Törökország és Svájc a legjelentősebb tőkések Németországban – idézi a Berliner Zeitung.

Méreténél fogva ugyanakkor még mindig Németország fogadja a legtöbb európai beruházást, igaz, hogy például a Brexit óta többet veszített, mint Nagy-Britannia

2023-ban Európa szerte gyengült a fejlesztések lendülete, a projektek száma tizenegy százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019-ben. Ezzel együtt a négy százalékos éves csökkenés is lényegesen kisebb volt, mint amit a német piacon mértek.

Közepes teljesítmény a professzorok szerint

A nemzetközi szervezetek és elemzőházak mellett a német közgazdászok sincsenek túl jó véleménnyel a hazájukról, mint üzleti helyszínről. 

A Müncheni Ifo Intézet pénteken közzétett felmérése szerint a német egyetemek 180 megkérdezett közgazdász professzora átlagosan 3,4-es iskolai osztályzatot adna a befektetési lehetőségekre, ami aggasztóan rossz eredmény Németország ipari nemzetének – jegyezte meg Niklas Potrafke, az Ifo Államháztartási és Politikai Gazdasági Központ vezetője a Spiegelnek.

A szakértők gyengeségként értékelik a túlzott bürokráciát, az energiaárakat és a nyersanyagok akadozó elérhetőségét, valamint a digitalizáció hiányát.

Erősségként a politikai intézményeket, a szakképzést, valamint a biztonságot és az alacsony geopolitikai kockázatokat említették az Ifo felmérésében, amely ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy reformok nélkül nem javul a teljesítmény.

A professzorok ehhez az építkezések, beruházások, valamint a pályázatok engedélyezésének felgyorsítását és a szolgáltatói mentalitás fejlesztését, valamint adócsökkentéseket javasolnak. Emellett hasznosnak tartanák a nyugdíjkorhatár emelését és a hosszabb munkaidő bevezetését.

Elérték a mélypontot a megrendelések

A német Gépipari és Üzemi Gyártók Szövetsége (VDMA) szerint márciusban, illetve az első negyedévben akkora visszaesés volt a gépipar külföldről és belföldről érkezett megrendeléseiben, hogy azzal a szektor cégei elérték a mélypontot. A rendelések márciusban 17 százalékkal múlták alul a 2023 márciusi értéket, míg a negyedévi visszaesés 13 százalék volt. A szervezet szerint a geopolitikailag rendkívül bizonytalan idők „mérget jelentenek a befektetéseknek”, ezért a szövetségi kormánynak nem szabad tovább késlekedni, hanem mindent meg kell tennie, hogy újra megbízható és tervezhető legyen a német piac.