Szokatlan, de konkrét közleménnyel fordultak a lettországi hatóságok a lakosság felé, amelyben arra szólították fel az embereket, hogy az április 27-i „Nagy Takarítási Nappal” kezdődő időszakot használják arra, hogy a pincéiket, a házuk alagsorát alakítsák légiriadó-menedékekké, mivel a balti ország tart attól, hogy ők lehetnek Oroszország következő célpontja.

Az egykori szovjet köztársaságnak, – amely ma a NATO és az Európai Unió tagja – 214 kilométeres határa van Oroszországgal, és Ukrajna egyik legmegbízhatóbb támogatója a háború kirobbanása óta.

Fákat ültetnek és készülnek a háborúra

A cél az, hogy vészhelyzet esetén óvóhelyként is használhatók legyenek a lakóházak, valamint a városhoz tartozó, önkormányzati épületek – közölte a felhívás kapcsán Vilnis Kirsis, a főváros, Riga polgármestere a Nový Čas lettországi napilapban.

2008 óta lettek ezrei gyűlnek össze minden tavasszal, hogy részt vegyenek az április végi nemzeti takarítási napon, amely hagyományt a balti szomszédos Litvánia és Észtország is követi. A lakosok a szemétgyűjtés mellett fák ültetésére, parkok és közterek rendbetételére is használják ezt az időszakot.

„Kiszámíthatatlan drogos szomszéd”

A Rigai Polgári Védelmi Bizottság elnöke, Gints Reinson eközben kijelentette, hogy a hatóságok átvizsgálják a középületek, iskolák, idősotthonok, kórházak és városházák pincéit is, hogy előkészítsék azokat egy esetleges támadás esetén szükséges óvóhelyekké.

A TV24-nek adott interjúban elmondta: az év végéig havi száz bombabiztos óvóhely kialakítása a cél – írja az Euractiv.

A hírügynökség felidézi: márciusban Evika Silina lett miniszterelnök egy kiszámíthatatlan részeghez hasonlította Oroszországot.

Egy szomszéd mellett élünk, aki, mondjuk olyan, mint egy alkoholista vagy drogos, akinek nem tudjuk megjósolni a tetteit – fogalmazott a közrádiónak.