Úttörő lépést tett a német parlament a széleskörű energiaátállás irányába, ahol elfogadták a szövetségi kormány I. napelem-csomagját.

A bürokratikus könnyítéseket tartalmazó reformcsomag a cégek, a gazdálkodók és az önkormányzatok mellett a városi lakosság számára is elérhetőbbé teszi a napenergia mindennapos felhasználását, például az erkélyekre kiakasztható, takaró méretű napelempanelek alkalmazásával, amely mintegy 10-15 százalékkal csökkentheti a háztartások áramszámláit.

Utolsókból az elsők lehetnek

Ez jó hír Európa legnagyobb gazdasága számára, ahol még mindig küzdenek az ukrajnai háború miatt megszakadt oroszországi földgázellátás pótlásával, és régiós viszonylatban túl magasak az energiaárak. 
Németország tavaly 14 gigawatttal bővítette a napelem kapacitását, meghaladva a régió bármely más országát, de szükség van a szabályozás és az engedélyeztetés könnyítésére, hogy közelebb kerüljön a 2030-ig kitűzött klímacélokhoz – írja a Bloomberg.

Egyszerűbb regisztráció és támogatás

Az áttörést támogatja, hogy a jövőben a városi lakásbérlők és tulajdonosok is könnyebben telepíthetik az erkélyre vagy a teraszra az egyszerű konnektorba csatlakoztatható, 800 watt teljesítményű napelemes készülékeket. Ezzel a lakók a megújuló energia felhasználásával saját maguk termelhetnek kis mennyiségű áramot. 

A diszkontokban és a barkácsáruházakban is már elérhető plug-in modellek egy-egy lakásban a nagyobb fogyasztású háztartási gépek, például a hűtőszekrény, a mosógép vagy a számítógépek fogyasztását ellátják – mutat rá a Süddeutsche Zeitung. 

Az egyre népszerűbb, megfizethető erkélypanelek ára az európai piacot elárasztó, olcsó kínai import miatt átlagosan 300 euró körül van.

A mini napelemes rendszerek iránti igény már tavaly is magas volt, Berlinben például több mint 360 ezren regisztráltak.

A jogszabályi könnyítés után azt várják, hogy tömegesen megnő a kereslet a háztartási erkélypanelek iránt, amelyeknek egyszerűbb lett a hálózati regisztrációja és a beszerzéshez a főváros több száz eurós támogatást is kínál – erre néhány nap alatt tízezren regisztráltak. 

Kínai beruházás ellen tiltakoznak Szardínián

Tiltakozik a lakosság Szardínián, ahol a kínai Chint Solar Europe, a kínai fotovoltaikus modulgyártó leányvállalata ambiciózus energiaprojektet dédelget: létrehozná Európa legnagyobb napelemparkját. Az olaszországi sziget mintegy ezer hektáros, északi területén tervezett Palmadula projektet a spanyol Enerside Group értékesíti a kínai beruházónak, mintegy 7,2 millió euróért – írja a Berliner Zeitung, idézve az Unione Sarda helyi lapot, amely inváziónak minősíti a beruházást. Azt ugyanis olyan területekre tervezik, ahol tengerparti közösségi helyszínek, madárrezervátumok vannak, illetve az ókori Neapolis város régészeti romjainak közelében. A 2025-ben kezdődő építkezésekkel a helyi hatóságok sem értenek egyet, ezért megnehezítenék az engedélyeztetést, míg több tartományban tüntetnek a helyiek a természeti örökség védelme érdekében.