A Nomad Capitalist adó- és bevándorlási tanácsadó cég új paraméterek szerint rangsorolta az útleveleket, különböző súlyozással:

  • Vízummentes utazás (50 százalék)
  • Adózás (20 százalék)
  • Globális megítélés (10 százalék)
  • Kettős állampolgárság birtoklásának lehetősége (10 százalék)
  • továbbá személyes szabadság, például sajtószabadság és kötelező katonai szolgálat (10 százalék)

A mutató szerint a különböző országok állampolgárai „nagyon eltérő követelményekkel küzdenek az adófizetés, a szabad élet, a szabályozások betartása és az ellenőrzések elkerülése terén”, ha utazásról van szó, így az útlevéllel rendelkező személyek által látogatható országok száma nem mindent árul el – írja a CNBC.

Mindezeket figyelembe véve a lista első helyén Svájc szerepel, mögötte pedig Írország és Portugália áll.

Magyarország a 24. helyen áll, holtversenyben Romániával, Ausztriával, Monacóval, Szingapúrral, Horvátországgal és Ciprussal.

A jelentés szerint Portugália a személyes szabadságot kivéve mindenben holtversenyben van Írországgal, miközben Finnország a széleskörű vízummentes utazási lehetőségeivel a negyedik helyet szerezte meg. Tavaly az Egyesült Arab Emírségek állt az élen, ám most a hatodik helyen végzett, Hollandiával, Németországgal és Új-Zélanddal egyetemben. A visszaesést az Emírségek adópolitikájának változása okozta, amely a belföldi és a tengerentúli cégtulajdonosokat is érintette.

A jelentés szerint figyelemreméltó Bulgária ugrása, mivel két év alatt a 42. helyről a 32. helyre lépdelt. Ennek oka nagyrészt az, hogy a tervek szerint március végén csatlakozik az európai schengeni övezethez.

Fej-fej mellett az Egyesült Államokkal, a legerősebbek között a magyar útlevél

Jócskán átrendeződött a világ legerősebb útleveleinek rangsora: a britek hátrébb kerültek, miközben az első helyek meglepetést okoztak. Ha többre kíváncsi, itt olvashat erről bővebben.