Az Egyesült Királyságban a megkérdezettek csaknem 50 százaléka évente 20-30 nap éves szabadságot vesz ki, ami eléggé megszokott, tekintve, hogy a törvény szerint évente 5-6 hét fizetett szabadság jár. Továbbá minden nyolcadik válaszadó elárulta, hogy nem veszi ki az éves szabadságát.

Nem meglepő módon a válaszadók 69 százaléka osztotta meg azt, hogy az éves szabadságát elsősorban nyaralásra, utazásra használja, 16 százalékuk pedig az egészsége megőrzése miatt veszi ki az éves szabadságát, minden huszadik pedig csak azért, mert muszáj – írja a HR News

A briteket arról is megkérdezték, hogy mennyire készülnek fel, ha közeleg a nyaralás. A válaszadók csupán 52 százaléka készül fel előre a munkahelyi feladatok átadására és átvételre. Mindössze 23 százalékuk osztotta meg, hogy csak a legszükségesebbet teszi meg, és a britek negyede árulta el, hogy mindent eldob, és csak a munkába való visszatéréskor veszi fel a munkát.

Meginterjúvolták a válaszadókat, hogy beállítanak-e out-of-office (OOO) üzenetet, amikor elhagyják az irodát az éves szabadságuk miatt. 45 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy mindig gondoskodik arról, hogy beállítson egy OOO-t, és csaknem egyharmaduk árulta el, hogy csak néha állít be egyet. A felmérésben részt vevők közel negyede elárulta, hogy nem állít be OOO-t a kapcsolattartóinak.

Vannak, akiket szabadság alatt is lehet zavarni 

A britek negyede elárulta, hogy válaszol a munkahelyi e-mailekre az éves szabadság alatt, 55 százalékuk pedig megosztotta, hogy csak akkor válaszol a munkahelyi e-mailekre, ha fontosnak tartja azokat.

A válaszadók mindössze 20 százaléka azt mondta, hogy szabadságon soha nem válaszol az e-mailekre.

A válaszadók közel 40 százaléka osztotta meg azt is, hogy a szabadsága alatt a vezetője vagy a főnöke megpróbált kapcsolatba lépni vele a munkával kapcsolatban, vagy hogy munkát végezzen. Ötvenből 3 válaszadó azt is elárulta, hogy az éves szabadságát indoklás nélkül törölték vagy visszavonták.