A legújabb  francia jelentés alapján a gyermekek véletlen mérgezésének hátterében leggyakrabban a háztartási tisztítószerek, az emberi gyógyszerek és a szén-monoxid állfigyelmeztet a Euronews. 

A francia Nemzeti Élelmiszer-, Környezetvédelmi és Munkahelyi Egészségvédelmi Ügynökség (Anses) a 2014 és 2020 között mérgezéselhárító központhoz beérkező hívások alapján állította össze listáját. A 6 év alatt 9100 esetben sürgősségi osztályra és 3800 alkalommal pedig kórházba kellett szállítani a mérgezésnek kitett gyermeket.

A tisztítószerek közül a mosószer volt a leggyakrabban mérgezés oka a 15 év alatti gyermekeknél, különösképpen a folyékony mosószer kapszulák esetében. 

Gyógyszerek tekintetében az ibuprofen, az aszpirin, a paracetamol, az  antidepresszánsok és a szív- és érrendszeri gyógyszerek okozták a leggyakoribb és legsúlyosabb mérgezéseket a hat év alatti gyermekeknél az Anses szerint.

A gyermekek természetesen a szén-monoxid mérgezésnek is ki vannak téve. A színtelen és szagtalan gáz a fűtésre használt készülékekből keletkezhet, ha azokat nem megfelelően tartják karban vagy szerelik be.

A sűrgősségi osztályok első számú látogatása általában csípések, például darazsak, méhek, hangyák miatt történik. De nem ritka az sem, hogy a kisgyerekek  kannabiszt nyelnek le, a fent vizsgált 6 év alatt 250 esetben fordult elő ilyen típusú mérgezés. 

Újabb mérgezés egy óvodában, mentőt kellett hívni a gyerekekhez

A tisztítószer után ezúttal lilaakác termésétől lettek rosszul az ovisok.

Bővebben--->