Kirívóan magas lett a júliusi áht-hiány − vélik egyöntetűen a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. A mögöttes folyamatokat − részletes adatközlés híján − viszont máshogy látják: van, aki szerint a sok adóváltoztatás miatt össze sem lehet hasonlítani az idei és a tavalyi adatsort, mások viszont az elcsúszás miatt újabb megszorításra számítanak.

Meglepte Németh Dávidot, a K&H Bank Zrt. vezető elemzőjét a júliusi adat. Véleménye szerint a kiadási oldal lehetett a fő felelős a hiány megugrásáért; emögött az állhat, hogy a központi költségvetéshez kerültek a korábban az önkormányzatoknál lévő feladatok. Öröm az ürömben, hogy idén az önkormányzati egyenleg nem rontja utólag az éves hiányszámot, sőt pluszos is lehet a hozzájárulása. Nagy kérdés az áfabevételek alakulása; ezzel kapcsolatban szkeptikus a szakértő, elmaradást sejtetnek a legfrissebb kiskeradatok is. Németh szerint az augusztusra kell nagyon figyelni, akkor derülhet ki, hogy egyszeri-e a hiánymegugrás − például átcsúszó kifizetések miatt. Ha augusztusban is ilyen váratlanul nagy lesz a deficit, az elemző szerint hozzá kell nyúlni a költségvetéshez, csakhogy így rövid idő marad a korrekcióra. Egy ilyen forgatókönyv esetén zárolásokkal élhet a kormány, valamint néhány beruházást halaszthat.

Ennél optimistább Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője, aki szerint sok múlik a jövő héten publikálandó GDP- és inflációs adatra. A prognoszta egyelőre derűlátó, mivel javulnak a növekedési kilátások, segítve a 2,7 százalékos áht-hiánycél elérését. Az áfánál úgy látja, hogy nehéz az összehasonlítás a változó szabályok miatt. Az alacsonyabb inflációnak köszönhetően nő a háztartások jövedelme, ami az év végi béremelésekkel kiegészülve növeli majd a fogyasztást − véli Suppan, aki szerint a kiskereskedelmi forgalom visszaáll az évi 2 százalékos növekedési ütemre, így befolyhat a várt áfa. Az alacsonyabb infláció másik előnye, hogy lefelé tartanak a költségvetés kamatkiadásai. Így egyelőre nem gondolja azt, hogy bele kellene nyúlni a költségvetésbe, ha mégis lesz érdemi elcsúszás, ott van még csaknem 230 milliárd forint lekötetlen tartalék.

Máshogy látja a folyamatokat viszont Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank Zrt. szakértője, aki szerint az augusztusi intézkedések nem elégségesek, vagyis bele kell majd nyúlni a költségvetésbe. Az elemző szerint látszik, hogy az alacsony kulcsú, de széles bázisú adókat szeretik emelni a minisztériumban − ilyen például az energetikai adó és a tranzakciós illeték.