A lakásvásárlók szempontjából kedvezően alakulnak az árak az országos piacon. Az ingatlan.com lakásárindexe júniusban minimális csökkenést, lényegében stagnálást mutatott havi összevetésben.

A legfrissebb adatok szerint a használt és új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 1,05 millió forintnál jár. A vármegyeszékhelyek közül Pécsen van a legtöbb eladó lakóingatlan, amelyek átlagban 688 ezer forintos négyzetméteráron szerepelnek a kínálatban. Debrecenben viszont 833 ezer, Szegeden pedig 759 ezer forinttal számolhatnak a vásárlók.

Ismét változás történt az országos lakásárak trendjében, ami elsősorban a lakásvásárlást tervezőknek jó hír. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint a korábbi tempós drágulás után júniusban 0,4 százalékkal mérséklődtek a lakásárak, ami a gyakorlatban már stagnálást
jelent.

Kép: Ingatlan.com

Igazodnak az árak a kereslethez

„A legfrissebb adatokból azt látjuk, hogy az árak a kereslet alakulását tükrözik. Az év elején
megugrott az érdeklődések száma, ami a lakásdrágulást is felgyorsította, de májushoz
képest júniusban mind a kereslet mind pedig a lakásárak stagnálásba váltottak” – értékelte a
friss számokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A KSH is kiadta az idei első negyedév előzetes számait, ami alapján az előző negyedévhez képest 5,1 százalékkal drágultak a lakások. Az Eurostat adatai szerint ez az áremelkedési ütem a
harmadik legnagyobb az EU-n belül, ahol nagyok az eltérések. Bulgáriában például 7
százalékos áremelkedés ment végbe, míg a németországi lakáspiac piac több mint 1
százalékos árcsökkenést könyvelhetett el. A német lakásárak közel két éve csökkennek
részben a gazdasági helyzet alakulása, részben pedig az ottani erőteljes zöldítési és
energiatakarékossági beruházási programok miatt, amelyek nagy terhet rónak az ingatlanok
tulajdonosaira.

A hivatalos adatokból most kirajzolódó tempós év eleji lakásdrágulást már korábban látni lehetett az ingatlan.com lakásárindexe alapján. Szintén elsőként jelezte a mutató azt, hogy a múlt év végén stagnáltak az árak a magyar piacon, míg a KSH előzetes adatai még közel 2 százalékos csökkenésről árulkodtak. Az illetékeljárások után azóta beérkezett adatok alapján korrigált KSH  árindexe is stagnálásra váltott.

Magyarországi árkörkép

A fővárosi átlagos négyzetméterárak július elején 1,05 millió forintot tettek ki. A XX. kerület a legolcsóbb 700 ezer forint alatti átlaggal, a legdrágább pedig az V. kerület, ahol már majdnem 1,7 millió forint ugyanez az érték. Győrben 786 ezer forint az átlag, miközben Miskolcon 438 ezer, Kecskeméten pedig 639 ezer forint.