A kéthetes légi gyakorlat térképeit frissítették, arra azonban nem adtak határozott választ a horvát fegyveres erők vezetői, hogy a drótkötél, amibe a magyar helikopter beleakadhatott, szerepelt-e a naprakész térképeken. A horvát légierő parancsnoka szerint mélyrepülésben a pilótáknak figyelniük kell az esetleges akadályokat – írja az Index.

Nagy robajra lettem figyelmes. Éppen bádogos munkát végeztem, de tudtam, hogy a csattanás nem innen származik. Aztán láttam, hogy bekövetkezett az égszakadás. Sűrű füst gomolygott

– idézte fel emlékeit egy helybéli a horvát RTL-nek.

A tragédiához közel, a Cikola-kanyonban egy kávézó turista 12:30 körül hallott egy robbanást, és utána égett gumi szagát érezte.

Ketten szörnyet haltak a helyszínen, harmadik társukat viszont a horvát légierő gépével és helikopterével órákig keresték.

Ezért zuhanhatott le a magyar katonai helikopter Horvátországban

A honvédség két katonája is meghalt a helikopter-balesetben. Harmadik társuk után még zajlik a keresés, miután a horvát légtérben kiképzési gyakorlat közben lezuhantak a járművel. Nem hivatalos információk szerint egy zipline kábelben akadhadtak el. Bővebben>>>

„Túl mélyen” száguldott a horvátok szerint

A vizsgálat még nem zárult le, mégis a horvát Telegram portál több egymástól független forrásra hivatkozva közölte, hogy a három magyar katonát szállító helikopter túlságosan alacsonyan szállt, és nekiütközött egy zipline-nak. A magyar helikopter pilótája lehet, hogy a nem vette észre a rozsdamentes acél drótkötélpályát, két magaslat között kifeszítve, és abban akadhatott el. 

A horvát védelmi miniszter, Mario Banozic közölte, hogy haladéktalanul megkezdődött a vizsgálat a baleset körülményeinek feltárására. Az egyik „legkorszerűbb” eszközről van szó – tette hozzá –, ezért választ kell kapni minden kérdésre. 

Mélyrepülésben száguldott a kanyonban

– írta nem hivatalos forrásokra hivatkozva a tportal. A baleset okáról egyelőre semmit sem tudni – mondta viszont Tomislav Pusnik dandártábornok.

A horvátokhoz magyar nyomozók is csatlakoznak, a vizsgálatot pedig a NATO szabványaival összhangban folytatják le.

Kitérő választ adtak a horvátok a térképről

A kéthetes képzéshez frissítették a térképet az antennák, a szélerőművek és minden egyéb akadály jelölésével, amely korlátozza a légi forgalmat – tudatta a horvát védelmi minisztérium.

Újságírók faggatták a horvát Pusnik tábornokot, a zipline is szerepelt-e a térképen, azonban a tábornok válaszából nem derült ki, hogy a térképen a zipline-t, a távvezetéket, esetleg mindkettőt berajzolták volna.

„Egy kanyonban fekszik, felette egy távvezetékkel, és ezt megjelölték” – felelte a tábornok.

A légierő parancsnoka is kitérő választadott: „Senki sem hibáztatható ilyen helyzetért” – érvelt Mihael Krizanec.

A térképeket frissíteni kellett, de 300 méternél alacsonyabb magasságon a legénység kötelessége a terület megfigyelése és az akadályok elkerülése

– mondta a horvát légierő parancsnoka.