Továbbra is toborozza a határvadászokat a rendőrség. Honlapjukon is folyamatosan hirdetnek, amelyben magyar állampolgárságú, 18 és 55 év közötti, büntetlen előéletű, cselekvőképes, legalább alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezőket keresnek, akik az egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmassági feltételeknek is megfelelnek.

Még tavaly év végén írt róla a Magyar Hang, hogy közben jelentős a lemorzsolódás is:  

a szerződéses határvadászok tizede már fel is mondott

Hogy miért döntöttek így, azt a lapnak nem sikerült megtudnia. A leszereléseket a nehéz munkakörülmények és a rendőröket érő támadások is magyarázhatják: mint az ORFK elárulta, 2022 január eleje és november 15. között 240 esetben érte támadás a magyar–szerb határszakaszon dolgozó rendőröket és katonákat – 233 esetben pedig rendőr volt a célpont, akik közül 11 fő meg is sérült. 

Az alapilletmény mértéke bruttó 300 000 Ft havonta ami a pótlékokkal együtt felmehet 400 ezer forintra is - ugyancsak bruttóban. Tekintettel arra, hogy egyáltalán nem veszélytelen és stresszmentes munkakörről van szó, nagy kérdés, hogy mennyire számít vonzónak ez a fizetés. 

Lépten-nyomon hangsúlyozzák, hogy a Rendőrség egyéb juttatásokat is biztosít, amelyek vonzóvá tehetik a munkát, ilyen például az utazási költségtérítés vagy a szállás. Utóbbi persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez ingyenes - derül ki a police.hu-n olvasható jelentkezési lapból. A képzés ideje alatt csak a pihenőidőre biztosítják az ingyenes elszállásolást, az "állandó, életvitelszerű lakhatásért" már havi 30 ezer forintot kell fizetni. A szerződéses határvadásznál az " albérleti hozzájárulás" címen csupán a bérleti díj felét állják, de annak az összege is maximalizálva van és az egy háztartásban élőkre jutó nettó jövedelem arányában változik. Példának okáért legfeljebb bruttó 38 650 Ft az albérleti támogatás, ha a közös háztartásban élők egy főre jutó nettó jövedelme meghaladja a minimálbér összegének kétszeresét.

A Zsaruellátó Facebook-oldalán sorjáznak a vélemények, amelyek a határvadász szerv létjogosultságát nem kérdőjelezik meg ugyan, de az átgondolatlanságra igyekeznek rámutatni. És vannak persze személyes tapasztalatok is: volt aki leszerelt határvadászként ír. Azt mondja a legelsők között jelentkezett, de mindössze 4,5 hónapot sikerült bírnia anyagilag. 14 órás szolgálatok vannak, vezényléses munkarendben. Állítása szerint semmilyen ellátást nem kaptak szolgálat során. Általában 3-4 napokat dolgoztak, ezeken a napokon teljesen "önellátóak" voltak. 

Még egy bagett sem jár nekünk

- írja. 

"Nem veszik észre, hogy az emberek azért mennek el, mert többet hordanak vissza lassan, mint amennyi a fizetésük. Kitartásból nem lesz a családomnak enni az asztalon, szégyen és gyalázat." - tette hozzá a levélíró, akinek a kilétét egyébként homály fedi. A kommentekben nem igazán lehet olyat olvasni, ami megkérdőjelezné az állításokat. Többen hasonló "élményekről" számoltak be. 

Természetesen nem zárnánk ki azt, hogy a nehézségek ellenére akadnak, akiknek vonzó lehet ez a pálya

Ők a Rendőrségi Igazgatási Központban 2023. február 9-én 10-14 óra között rendezett állásbörzén bővebb információt is kaphatnak. Sőt, első kézből hallhatják a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság ajánlatait. 

Mint a beharangozóból kiderül: civil munkakörök közül is lehet választani. Többek között karbantartó, festő, titkárnő, bérszámfejtó, "forenzikus szakember" pozíciókra is keresik a leendő munkatársaikat.