A magyarok csaknem fele lejjebb fogja tekerni a fűtést a helyiségekben, amikor munkába megy, vagy ha éppen nem használják a szobát, 43,6 százalék akkor is csökkenti az otthoni hőmérsékletet, amikor a lakásban tartózkodik, 33 százalék pedig csak kiválasztott helyiségeket fog fűteni – derül ki az Ikea kutatásából. A megkérdezett magyarok mindössze 13,3 százaléka mondta, hogy nem tervezi az idei őszi-téli szezonban háztartási intézkedésekkel csökkenteni a költségeit. 

A legtöbben a 22 Celsius-fokos hőmérsékletet tartják ideálisnak, és csak 1,5 százalék gondolja úgy, hogy a 19 foknál alacsonyabb belső hőmérséklet lenne a tökéletes, ellenben 3,1 százalék 25 fokos vagy magasabb belső hőmérséklet mellett érzi a komfortosan magát. A megkérdezettek 11,9 százaléka azonban jelentősen, 58,2 százaléka pedig 1-2 fokkal fogja lentebb tekerni a termosztátot az idei télen.

Hogy a komfortérzet a hűvösebb szobában is megmaradjon, 13,7 százalék tervez meleg takarókat, plédeket vásárolni, 7,3 százalék vásárol szőnyegeket, 6,5 százalék pedig melegebb függönyök vásárlásával fog javítani a nyílászárók hőtartó képességén.

Kevesebbet vagy olcsóbbat?

A magyarok 66,2 százaléka inkább kevesebbet fogyasztana, és jobban figyelne a pazarlás elkerülésére, míg 33,8 százalékuk inkább olcsóbb termékeket keresne, ha spórolásra van szükség. Ezen a téren az idősek valamivel tudatosabbnak tűnnek: míg legkisebb arányban (52 százalék) a 18-26 év közöttiek választották a kevesebb fogyasztást az olcsóbb termékek helyett, az 54-65 év közöttiek 72,1 százaléka mondta azt, hogy inkább kevesebbet vásárol, de nem keres olcsóbb termékeket.

Egyre tudatosabbak a fogyasztók az áram- és a vízhasználatban is: a megkérdezettek 28,1 százaléka mondta, hogy ezentúl a kád helyett a zuhanyt választja, 38,8 százalék rövidebb ideig tervez majd a zuhany alatt állni, 6,9 százalék százalék pedig energiatakarékos csaptelepekkel tervezi tovább csökkenteni a vízfogyasztását.

Ennél is többen, minden ötödik megkérdezett (21,9 százalék) tervezi energiatakarékos izzók beszerelését – a villanykörtékre akkor is érdemes lehet ránézni otthon, ha korábban már lecserélte azokat, mert a korszerű izzók élettartama körülbelül 25 ezer óra, és 35 százalékkal energiatakarékosabbak, mint a korábbi ledes izzók.

A magyarok jobban ragaszkodnak az otthoni kényelmükhöz, mint bármi máshoz: 28,1 százaléka érzi úgy, hogy ha muszáj, inkább az otthoni komfortérzetet (lakáshőmérséklet, vízfogyasztás) korlátozná, míg több mint kétszer annyian inkább az egyéb kiadásokat (nyaralás, kultúra, ruhavásárlás) fognák vissza. Jelentős eltérés van az életkor alapján: a 18-26 év közötti korosztály közül kevesebben, 57,1 százalék spórolna ugyanis inkább az egyéb kiadásokon, míg legmagasabb arányban a megkérdezettek legidősebb csoportja, az 54-65 év közöttiek mondták, hogy inkább a szórakozáson és egyéb költségeken spórolnak.