A műanyag granulátum szektorban működve, fiktív számlázási láncolaton keresztül csalták el az általános forgalmi adót, amellyel csaknem 2 év alatt összesen 3,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat lényege szerint egy 47 éves férfi elhatározta, hogy létrehoz egy olyan bűnszervezetet, amely belföldi, szlovák, valamint horvát honosságú cégekből álló számlázási láncolat kiépítésével áfacsalásra épül. Ehhez kihasználta ismeretségét egy 42 éves nővel, aki egy műanyag granulátum kereskedésével foglalkozó magyar cég együttes aláírási joggal is rendelkező munkavállalója volt. A férfi a nő segítségével a fentiek szerint létrehozott számlázási láncot a műanyag granulátum kereskedésével foglalkozó céghez kapcsolta.

A bűnszervezet tagjai az Európai Unión belülről szerezték be a granulátumot.  A számlázási láncolat révén az áfát azonban ténylegesen senki nem fizette meg. A beszerzés során egyrészt a cég valós granulátumigényét is kielégítették, másrészt azonban a bűnszervezet az áru egy részét „körbeforgatta”; azt a bűnszervezethez tartozó olyan uniós cégeknek adatták el, amely cégektől az áru – a láncolaton keresztül –  ismét a magyar kereskedőhöz került vissza - olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A cég vezetői és könyvelői nem tudtak arról, hogy a beszerzési lánc fiktíven számláz.

A bűnszervezet tagjai az utalási láncon keresztül, külföldön, készpénzben vették fel a számlák ellenértékét, és azon megosztoztak. A bűnszervezet a láncolatban részt vevő cégek hamis és a magyar kereskedő valótlan tartalmú adóbevallásaival a magyar államnak több, mint 3,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága a bűnszervezet működését 2017 októberében számolta fel, majd az ügyben széleskörű nyomozást folytatott. Ennek eredményeként, a Fővárosi Főügyészség Gazdasági Bűnügyek Osztálya bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználása, illetve egy névleges ügyvezetővel szemben közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Az ügyben 7 vádlott van; a bűnszervezet irányítója, női társa és további 4 tagja, valamint 1 stróman. A főügyészség fegyházbüntetés kiszabására, valamint pénzbüntetésre és cégvezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a nyomozást során lefoglalt ingatlanok, gépkocsik, követelések és egy több millió forintos óragyűjtemény vonatkozásában - olvasható a Főügyészség közleményében.