A tavaly októberi rendkívül gyenge érték óta, amikor egy euróért 435 forintot kellett adni, szép erősödés zajlott a hazai devizában, még ha igen nagy hullámzásokkal is. Március óta azonban már csak 400 alatti eurót láttunk, sőt, áprilisban elérte a forint a technikailag fontos 370-es szintet, és azóta a közelében is maradt, 380 fölé már nem ment érdemben.

Miért épp 370?

A 370 elvileg csak egy szám, nem is különösebben kerek, jelentőségét az adja, hogy 2020 márciusától közel két éven át ez volt a leggyengébb szint, ami többször is megtartotta az árfolyamot.

forint szempontjából így erős támasz lett technikai szempontból, majd a háború előtti hónapokban, amikor a gázár az orosz manipulációk következtében erősen megemelkedett, kissé túl is ment rajta, ám a közelében maradt.

Euró/forint, 5 év
Euró/forint, 5 év
Kép: stooq.com

Akkor azonban még mindenki abban bízott, hogy az orosz csapatösszevonás csak nyomásgyakorlás, de amikor mégis megkezdték Ukrajna lerohanását, kicsúszott a forint alól a talaj.

A 370-es szint jelentősége azonban megmaradt, amint ezen a grafikonon is látható, és a technikai elemzés szabályai szerint sejteni lehetett, hogy ha immár az erősödő irányban találkozik vele az árfolyam, komoly ellenállást fog képezni.

Tankönyvi esetek

Az elmúlt két hónap eseményei alapján ez pontosan így is lett: áprilisban lépett át először a forint az erős irányba, hirtelen nagy visszapattanás következett 378-ig. Májusban újra megpróbálkozott az árfolyam a szinttel, immár több napig is 368-370 között volt, azonban másodszor is egy heves visszapattanás vetett véget a kísérletnek.

Most itt a harmadik próbálkozás: hétfő estére 368,8 lett az árfolyam.

Euró/forint, egy év
Euró/forint, egy év
Kép: stooq.com

Hogy most mi lesz az eredmény, természetesen még nem tudhatjuk, egy érdekesség azonban megemlíthető, ami a technikai elemzésben egy jellegzetes folyamat szokott lenni, és különböző likvid, nagy forgalmú eszközökben (részvények, devizák, arany) gyakran mutatkozik is.

Ilyenkor az erős szintről háromszor pattan vissza az árfolyam, a negyedik kísérlet viszont sikeres, és általában igen erős további mozgás szokta követni.

Gazdasági alapon is indokolt lenne

Egy jó példa volt az arany a 2008-as válság időszakában: már az előző években jelentősen erősödött, az 1000 dolláros kerek szint azonban 2008-ban megállította, visszaesett, majd még kétszer meg történt ez, végül a válság vége felé, a negyedik próbálkozáskor nagy erővel áttört, és három év alatt közel a duplájára, 1960 dollárig emelkedett.

Ha a forintnál hasonlóan alakulna a helyzet, vagyis most még nem sikerülne az áttörés, de a következő alkalommal már igen, akár 345-ig is csökkenhetne az euró forintban kifejezett árfolyama, mivel ez egy következő szint.

Persze ha most sikerül az áttörés, akkor is jöhet szép erősödés, és fundamentálisan ez indokolt is lenne.

A külgazdasági mérleg az erős exportnak és az ismét olcsó gáznak köszönhetően ismét többletet mutat, mint a járvány előtt, így akár az akkori árfolyam is indokolt lehetne. Kétségtelen azonban, hogy közben lezajlott nálunk egy, az eurózónáénál sokkal magasabb infláció, ami az akkorihoz képest gyengébb árfolyamot indokol.

A sok évig stabil, 310-320 körüli árfolyamra így már nem sok esélyünk van, azonban a járvány időszakában jellemző 345-370 közti sáv tartósan is indokolt lehetne, rövidebb távon az infláció mérséklését is segítené.