Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tegnap jelentette be, hogy "rémhírterjesztés bűntette miatt" feljelentést tettek olyan cikkek kapcsán, amelyek "a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg" a Covid-19 ellen. A hatóság szerint ezek a cikkek "a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön".

A közlemény nem jelöl meg konkrétan egyetlen ilyen cikket sem,  de a járvánnyal kapcsolatos híreket követők számára egyértelmű, hogy melyik két írásra – 24.hu és qubit.hu – gondoltak (vagy ha nem is erre gondoltak, a közvélemény és a tudományos élet épp az előbbiek miatt ezekkel fogja azonosítani a feljelentésüket) - írja Ferenci Tamás a saját honlapján közölt véleménycikkében, amelyet a Telex szúrt ki.

A kutató felsorolja a szerrel végzett vizsgálatokat, kifejti, hogy bár kezdetben valóban voltak biztató eredmények, a legfrissebb metaanalízisek szerint nem sikerült kimutatni kedvező hatást a halálozást és a lélegeztetési igényt illetően. A kimutatott pozitív hatás klinikailag minimális jelentőségű volt, más tanulmányokat pedig hamisítás gyanúja miatt hivatalosan is visszavontak. A Szent László Kórházban végzett hazai vizsgálat sem tudta kimutatni a favipiravir pozitív hatását.

Miután a kórházban kezelt betegeknél nem sikerült érdemi hatást kimutatni, a kutatás abba az irányba fordult, hogy a járóbetegeknél, rögtön a tünetek megjelenése, illetve a diagnózis felállítása utána alkalmazva hatásos lehet-e a gyógyszer. Ezek azonban szintén sikertelenül végződtek. A japánok, ahonnan maga a gyógyszer származik, le is állították a saját vizsgálatukat - írja Ferenci.

Mint rámutat, ezek fényében érthető módon a favipiravir használata nem szerepel sem az amerikai, sem az angol, sem a német, sem a WHO kezelési irányelvében sem.

Látható tehát, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságának megkérdőjelezése teljes mértékben megfelel az orvostudomány jelenlegi álláspontjának.

- fogalmaz Ferenci Tamás, aki felveti, mindezek tudatában egyáltalán hogyan szerepelhet a magyar Covid-19 kezelési protokollban ez a gyógyszer.

Az igazi problémának azonban nem is ezt, hanem a transzparencia hiányát tartja: azt, hogy nem ismerhető meg, hogy a magyar irányelv kidolgozói milyen tudományos ismeretek alapján, milyen bizonyítékokra támaszkodva fogalmazták meg ajánlásukat. Az OGYÉI feljelentéssel fenyegető közleménye is úgy fogalmazza meg állításait, hogy semmilyen bizonyítékot nem állít mellé a közvélemény számára, a favipiravir hatásosságára tett állítását nem indokolja meg, nem támasztja alá tudományos bizonyítékokkal - hangsúlyozza a kutató.

Ferenci ennél is jóval nagyobb gondnak tartja, hogy az OGYÉI az általa el nem fogadott álláspontot nem tudományos értelemben vitatja. Nem leírja a bizonyítékait, nem megkérdőjelezi az ellentétes bizonyítékokat rámutatva azok hibáira, nem a tudományos élet szokásos fórumait veszi igénybe egy tudományos vita lefolytatására – hanem a rendőrségen büntetőfeljelentést tesz.

A kutató nyomatékosan hangsúlyozza, itt nem az történt, hogy az

ATudosokAltalEltitkoltIgazsagokNyomaban!!!! blogon leírták, hogy kiszivárgott dokumentumok szerint mindenki másnapra meghal, aki favipiravirt vesz be. Az említett cikkekben tanszékvezető egyetemi tanárok, orvosprofesszorok, évtizedes gyakorlatú gyógyszerészek nyilatkoztak. A tudomány aktuális állásának megfelelően.

Egészen perverz helyzettel állunk tehát szemben: a favipiravir hatásosságáról a tudományos ismeretekkel szembenálló kijelentést tevők feljelentik a tudományos ismeretek talaján álló kijelentést tevőket – rémhírterjesztés miatt.

A szakember álláspontja szerint a nyilvánosság előtt zajló kommunikáció olyan mintázatot mutat, és azt a látszatot kelti, hogy a szándékuk: megfélemlíteni a kutatókat (egy potenciálisan letöltendő börtönbüntetéssel fenyegetett bűncselekményről van szó!), megmutatva, hogy mi történhet, ha valaki elmondja a – tudományos, szakmai – álláspontját.

Mint írja, az OGYÉI meg sem próbál vitatkozni, egyetlen tudományos cikket nem citál, egyetlen kutatásra nem hivatkozik – hanem büntetőfeljelentést tesz. Egy gyógyszer hatásosságáról szóló tudományos vitát nem lehet egy rendőrségi eljárás közepette kezelni, a tudomány művelői közötti vitát nem lehet jogszolgáltatás szintjén kezelni - hangsúlyozza a kutató. 

Szavai szerint:

az OGYÉI nem használhatja fel egy tudományos vitában eszközként, hogy feljelentést tesz, hátha a vitapartnereit elviszi a rendőrség. Ennek a gondolata is ijesztő, és úgy vélem, hogy már a lehetőségének a felvetése is példátlan támadás a magyar tudományos élet ellen, hiszen ennek a puszta említése is alkalmas a "dermesztő hatás" elérésére,...hogy a kutatók ne merjék elmondani a szakmai véleményüket, attól való félelmükben, hogy azért esetleg büntetőeljárás indulhat. Ebből fakadóan ennek a jelentősége szerintem messze túlmutat a favipiravir hatásosságán.

- áll Ferenci cikkében.

Ferenci Tamás  szerint a probléma független attól, hogy kinek van igaza, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a gyógyszerhatóság  börtönbe zárással fenyegető eljárást indítson azért, mert kutatók elmondták a legjobb tudásukon és friss nemzetközi kutatási eredményeken alapuló véleményüket egy tudományos kérdésben.

A valódi kutatók véleményének az elnyomása szerinte olyan vákuumot teremt, amit mindenekelőtt az áltudomány fog betölteni. És az viszont tényleg "akadályozhatja a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét", és "alkalmas lehet arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön" - figyelmeztet Ferenci Tamás.

Ferenci szerint bármennyire is apróságnak tűnik a favipiravir hatásosságának kérdésköre, a magyar egyetemeknek, kutatóintézeteknek, a tudományos akadémiának nagyon egyértelműen és nagyon határozottan ki kellene állniuk a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága mellett, s az orvostudomány elleni támadást nem szabad szó nélkül hagyni, különben senki sem tudhatja, hogy mi lesz a következő lépés. Csak azt, hogy annak mi lesz az áldozata: a magyar tudomány és a magyar emberek egészsége - írja véleménycikkében Ferenci Tamás.