Az ország számos sarkából érkeztek résztvevők vitázni, szurkolni, és az itthoni vitapedagógia tapasztalt alakjaitól tanulni az Európa Pontba. Hallhattunk előadások a vitakészség-fejlesztésről, a dispután keresztüli közösségépítésről, és korábbi diákvitázók karrierútjairól is – közölte az EP.

„Az ilyen rendezvények azért is fontosak, mert a közönséget a vitákon keresztül közelebb hozzák az európai ügyekhez” - emelte ki a nyitóbeszédében Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője, aki zárszóként azt kérte a vitázóktól, hogy érezzék magukat nagyon jól az országos vitahétvégén.

Dezsényi Balázs, az Engame Akadémia oktatási vezetője hangsúlyozta:  „A vita közösségeket épít; különböző véleményeket és nézőpontokat ismerhetünk meg segítségével. Használjátok a vitát készségeitek fejlesztésére és közösségek ápolására!”

A hétvégi döntőn több mint 50 vitázó, bíró, felkészítő és érdeklődő gyűlt össze az Európa Pontban. A 20 versenyző csapat Budapest mellett Érdről, Kecskemétről, Balatonfüredről, Debrecenből, Szegedről, Pápáról és Budaörsről érkezett. A döntőbe az ELTE Radnóti Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium, a budapesti Engame Akadémia és a Milestone Intézet csapatai jutottak.

A döntőhétvége tételmondatai körbejárták az EU-s ifjúsági részvétel, a nemi esélyegyenlőség, illetve a szakképzés és egyetemi oktatás dilemmáinak témáit is.

Az Európai Parlament nagykövet iskolája, az Debreceni Ady Endre Gimnázium diákja szerint:  „A vita egyik legnagyobb előnye, hogy a felkészülési idő alatt nagyon sokat tanulhat az ember és sok szempontból megvizsgálhat egy adott témát. Ez alatt a verseny alatt rengeteget tanulhattam az Európai Unióról is. Illetve a vitázás nagy értéke, hogy fejleszti a vitakultúrát. Megtanulhatjuk higgadtan és összeszedetten kifejezni, ha nem értünk egyet. Minden szempontból nagyon örülök, hogy részt vehettem a vitaversenyen.” - fogalmazott Demeter Zsuzsa vitázó.

A győztes csapat, „Thishousedoesn'tbelieve” egy Interrail-bérletet nyert, amivel beutazhatja Európát.

A legjobb vitázó Telek Johanna lett a Milestone Gold csapatból.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.