Az Európai Bizottság már áprilisban utalt a REACT-EU nevű alapból, a fennmaradó összeg kisebb részét a későbbiekben kapjuk meg, egy részét pedig időközi kifizetések igénylésével már fel is használta a magyar kormányzat – írja a hvg.hu.

A pénzügyi segély folyósításáról az ukrán menekültválság kezelésére az Európai Unió még április elején döntött. A válság által leginkább érintett tagállamok számára az unió REACT-EU járvány utáni gazdasági helyreállításért felelős programjának átcsoportosításával nyújt támogatást.

Az összesen 3,4 milliárd eurós (1300 milliárd forintos) keretből jut Magyarországnak az említett 110 milliárd forint.

Ez a pénz nem egy új támogatási forma, ez az összeg része a Magyarországnak járó helyreállítási keretnek, csak most gyorsabban és egyszerűbben kaptuk meg, és a szabályozás megengedi, hogy az összeget eredeti céljától eltérően az állam a menekültek ellátására fordíthassa.
A Miniszterelnökség a portálnak küldött válaszából azonban kiderül az ellentmondás oka: mivel az említett forrást eredetileg a koronavírus-helyzet utáni újraindításra szánták, a kormányzat azt már lekötötte más célokra.

Azt írták:

  • Áprilisban a REACT-EU keretében a Magyarországnak egyébként is járó, már korábban más célra lekötött uniós forrásból kaptunk előleget.
  • Ez sajnos egyetlenegy euró új uniós forrást sem jelent az országnak.

Vagyis ők nem állítják, hogy a REACT-EU-pénzek nem költhetők az ukrajnai menekültekre, csupán már másra felhasználták azokat, ezért teljesen új pénzt szeretnének. Erre vonatkozik az állítás, amely szerint nem kaptunk egy fillért sem.

Ez így pedig már nem mond ellent a Bizottság állításának, amely szerint az el nem fogadott helyreállítási tervünk ellenére megelőlegezett összeg oroszlánrészét már elutalták.

A probléma ezzel az érveléssel csupán az, hogy az egyebek mellett korrupciós és versenyjogi aggályok miatt visszadobott terv miatt az eredetileg valóban koronavírus-újraindításra szánt pénzeket sem kaptuk volna meg. Ezt az uniós intézményekben a menekültválság miatt írták felül  – írja a hvg.hu.

A kabinet viszont élt a lehetőséggel és a helyzetre való tekintettel felvette a pénzt, melyet már előre elköltött az alap eredeti céljaira. A pénzből sok pályázót ki is fizettek, több helyen lehet is már látni a REACT-EU-ra hivatkozó támogatási plaketteket, például a pandémiás lezárások után újrainduló étterem ajtaján.