Az Európai Parlament (EP) az Ukrajna orosz megtámadása elől menekülők számára juttatandó újabb támogatásról döntött azt követően, hogy az előző plenáris ülésen az uniós regionális és menekültügyi források átirányítását határozta el - közölte az EP.

A parlament 549 szavazattal, egy ellenszavazat és nyolc tartózkodás mellett hozzájárult, hogy a REACT-EU alapok (azaz kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás) 10 milliárd eurójából 3,4 milliárdot azonnal felszabadítsanak, és azt a tagállamok menekültekkel kapcsolatos kiadásokra költhessék: infrastruktúrára, lakhatásra, berendezésekre, foglalkoztatásra, oktatásra, társadalmi befogadásra, egészségügyre és gyermekgondozásra. (Az előfinanszírozásra az Európai Bizottság március cégén tett javaslatot.)

Az új szabályok alapján minden uniós tagállam a szokásos 11 százalék helyett 15 százalékos előfinanszírozáshoz jut a REACT-EU forrásaiból. Az Ukrajnával szomszédos tagállamok (Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) és a lakosságuk egy százalékánál több ukrán menekültet befogadó tagállamok (Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország) a források 45 százalékát kapják meg azonnal, számlák benyújtása nélkül.

A rendelet az Európai Tanács jóváhagyása után megjelenik az EU Hivatalos Lapjában, és az azt követő napon lép hatályba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint négymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására a háború miatt, és kerestek menedéket leginkább a környező uniós országokban azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Magyarországon eddig csak 12 ezren kértek menedékes státuszt

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy szerda reggel 6 óráig 12 296 „menedékeskénti” elismerés iránti kérelmet regisztráltak. Kedden mintegy 600 új kérelmet rögzítettek. A menekültek a kérelem benyújtását és az adatfelvételt követően humanitárius tartózkodási engedélyt kapnak, amelynek érvényességi ideje 60 nap.

Azoknak, akiket a főigazgatóság menedékesként elismert, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásukat igazoló okmányt állítanak ki, amelynek érvényességi ideje az ideiglenes védelem időtartamához igazodik, de legfeljebb egy év. Az érvényességi időt a menekültügyi hatóság - az ideiglenes védelem további időtartamára, alkalmanként legfeljebb fél évvel - hivatalból hosszabbítja meg. Magyarország ebben az Európai Unió vonatkozó jogszabályaihoz igazodik.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.