Az uniós országok képviselői szerdán megállapodtak abban, hogy Magyarország két hónap haladékot kapjon az Európai Bizottságnak ígért korrupcióellenes intézkedések végrehajtására. A döntést a tagállami bel- és igazságügyi miniszterek csütörtökön erősítik meg – írja a hvg.hu

Az AFP hírügynökség értesülései szerint a hivatalos határidő december 19., a magyar kormánynak eddig kell teljesítenie a vállalt 17 pontos korrupcióellenes intézkedéscsomagot. Ez azonban nem jelent újdonságot, csak a jelenleg elfogadott menetrend szentesítését. 

A Bizottság szeptember 18-án előterjesztett javaslatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországgal szemben 7,5 milliárd eurós forrásfelfüggesztést javasolnak a korrupciós kockázatok, a közbeszerzések átláthatatlansága, más szóval és az EU pénzügyi érdekeinek megsértése miatt. Ez alól Magyarország mentesülhet, ha az előre egyeztetett jogalkotást végrehajtja november 19-ig. 

Ez a folyamat jelenleg is zajlik a magyar törvényhozásban, azonban a Bizottság javaslatáról a tagállamoknak egy hónapon belül, tehát alapesetben október 18-ig kellene döntést hozniuk – de lehetőség van arra, hogy kivételes esetben két hónappal meghosszabbítsák ezt a határidőt. Ez történik most, ami azt jelenti, hogy a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági eljárás lezárásáról december 19. előtt kell dönteniük a tagállamoknak, melyhez a minősített többség is elegendő lesz. 

Két hónapjuk van bizonyítani

A határidő azonban így is rendkívül feszes, ráadásul a kormánynak november 19-e után jelentést kell készítenie a vállalt kötelezettségek teljesítéséről, amit a Bizottság fog értékelni. Többfajta forgatókönyv is létezik az uniós pénzek jövőjéről: a legnagyobb veszélyben helyreállítási források vissza nem térítendő része, tehát 5,8 milliárd eurónak a 70 százaléka van – amennyiben a december 31-ig nem születik megállapodás, akkor Magyarország nem kapja meg ezt az összeget. Magyarországot eredetileg 7,2 milliárd euró illette volna meg, azonban nem sikerült megállapodni egy év alatt, így veszített hazánk 1,4 milliárdot.

Persze ha a kormány maradéktalanul eleget tesz az elvárásoknak, akár komolyabb elmarasztalás nélkül is megúszhatja. Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn azt írta a Facebookon, hogy a kormány a vállalásai kétharmadát teljesítette, miután öt törvénycsomagot elfogadott az Országgyűlés.

Nemrégiben jelentette be a magyar kormány, hogy a helyreállítási pénzek megszerzése érdekében egy korrupcióellenes munkacsoportot és egy közbeszerzési integritási hatóságot is létrehoz, ezekről itt írtunk részletesen. A Napi.hu-nak nyilatkozó korrupcióellenes civil szervetek szerint jó irányba mutatnak a kormány vállalásai, azonban a „jogállam helyreállításához” szerintük ez még kevés lesz. Ráadásul a törvények megalkotását és elfogadását a kormány vállalásai ellenére semmilyen társadalmi, szakmai konzultáció nem előzte meg.