Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el idősebb hozzátartozóját - derül ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

A KSH legfrissebb adataiból is hasonló trend olvasható ki: 2008-ban 49 ezer nyugdíjas lakott otthonban, míg 2015-ben 54 ezer ember kapott tartós ellátást állami, magán vagy önkormányzati gondozóban. 2017 elején 29 ezer időskorú ember várt elhelyezésre, ami a magyarországi nyugdíjasok számához (2,6-2,7 millió fő) viszonyítva arányaiban kis létszám. A kutatásban megkérdezettek 10 százaléka viszont nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy idősotthonba kell költöznie, 52 százalékuk lehetségesnek tartja ezt. Csak 38 százalék tartja ezt kizártnak.

Nincsenek túl nagy igényei a válaszadóknak. Többnyire mindenki azokat a szolgáltatásokat várja el, amelyeket a törvények előírnak. Így napi háromszori étkezést, orvosi ellátást, a lakóhelyek takarítását, karbantartását, valamint 24 órás nővéri felügyeletet szeretnének a hozzátartozóiknak. A gyógyszerek biztosítását, a gyógytornát, a szabadidős foglalkozásokat és a gyógyászati segédeszközök biztosítását csak a résztvevők 50-64 százaléka mondta elvárásként.

A temetkezési költségek rendezését a legtöbben nem az otthonoktól várták a megkérdezettek: csak 22 százalék szerint kell ezt az ellátóknak biztosítania. Az emberek fele szerint ez a családtagok, 30 százalékuk szerint pedig a temetkezési költségek fedezése csak külön térítés ellenében várható el egy idősotthontól. Mindössze 17 százalékuk - főként a férfiak - véli úgy, hogy erről az otthonnak kellene gondoskodnia.

A kutatás ugyan erre nem tér ki, de szakértők szerint a magyar nyugdíjrendszer annyiban jól működik, hogy aki végigdolgozza a negyven évet, az a keresetéhez képest viszonylag jó nyugdíjat kap. Emiatt is gondolhatják sokan azt, hogy nem kell hozzátartozójukat otthonban elhelyezni.

A kutatásról

A nagy elemszámú, kvantitatív kutatást a 4Life Direct megbízásából 2016 októberében a Trend International Market Research Kft. készítette. A minta a 30-65 éves felnőtt magyar lakosságra, régió, településtípus, életkor és nem szerint reprezentatív (N=1000).