Az egyesület szerint érthetetlen, hogy a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, akik a valótlan állítások ellenére nem segélyt kapnak, hanem a befizetett járulékoknak megfelelő jogos - bár a kormány által már csökkentett - juttatásban részesülnek, csak feltételekkel küldtek Erzsébet-utalványt. Tették ezt arra hivatkozva, hogy a járandóság mellett megkeresett jövedelmük meghaladta a minimálbér 18-szorosát. A KNOÉ vitatja ennek jogosságát és nem érti a kormányzat e réteg irányában gyakorolt diszkriminatív lépéseit - idézi a portál.

Méltánytalannak tartják, hogy a mindenkori szja-val csökkentett járandóságban részesülőknek, akik a nyugdíjszerű ellátás mellett dolgoznak és többet keresnek éves szinten, mint a jogszabályi korlát, azoknak nem küldtek utalványt, holott ők fel tudnák használni.

Szerintük nem magyarázat erre, hogy magas a jövedelmük, hiszen a magas nyugdíjat kapó állampolgárok is megkapták ezt a juttatást. "Vagy nem mondott igazat a miniszterelnök, amikor egyszeri juttatást ígért a nyugdíjasoknak, korábbi munkájuk elismeréseként? Vagy félrevezette a kormány az Európai Parlamentet, hogy a járandóság is nyugdíj, csak átnevezték? Ez csak a társadalombiztosítás átalakításának a része"? - teszi fel a kérdést az egyesület, felszólítva a kormányt, hogy egyértelműen nyilatkozzon a témában.

Presztízskérdés?

Tavaly decemberben, egyszeri juttatásként tízezer forint összértékű Erzsébet-utalványt kaptak a magyar nyugdíjasok. Az "ajándékot" Orbán Viktor levelével együtt kézbesítették, amelyben a miniszterelnök így fogalmaz: "Szeretnénk megbecsülni azokat, akik évtizedeken át azért dolgoztak, hogy ez az ország talpra álljon és erősödjön. A magyar nyugdíjasok továbbra is számíthatnak a kormányra."Az öregségi nyugdíjasoktól a rokkantsági járadékosokig, összesen 26-féle szociális ellátás részesei kaphatták meg a karácsonyi juttatást. Ebbe a körbe - papíron - a korkedvezményes nyugdíjasok is bele tartoztak.