Összesen 60 készítményt vontak be a négy körös, nyílt, országos közbeszerzésbe, eddig két kör zárult le, amelynek eredményeként 25 hatóanyagra - antibiotikumokra, onkológai gyógyszerekre, anesztézia, vér és vérképző rendszer injekciós formájú gyógyszereire -  szerződtek a beszállítókkal. A további két kiírásban is eredményt hirdetnek december közepéig, ezzel a teljes kórházi gyógyszerforgalom egynegyedét közös beszerzésbe vonják. Szócska Miklós kiemelte, a szerződéssel biztonságossá és kiszámíthatóvá válik a kórházi gyógyszerellátás. A nagykereskedők 60 napos fizetési határidőt, a kórházi oldal pedig fegyelmezett fizetést vállalt.

Az országos gyógyszerközbeszerzés kiterjed a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által fenntartott fekvőbeteg ellátó intézményekre, az egyetemekre és a Honvéd kórházra is, továbbá az önkéntes csatlakozás lehetősége is biztosított. A kiírás előkészítését a kórházi gyógyszerfelhasználás tételes felmérése előzte meg, a szakmai előkészítését pedig az Országos Gyógyszerterápiás Tanács végezte el.

A 25 hatóanyag eddigi 8,047 milliárdos árához képest a jelenlegi 5,272 milliárd forintos beszerzési ár országosan 35 százalékos megtakarítást jelent. A nyertes ajánlattevők: Hungaropharma Zrt. Euromedic Pharma Zrt. Teva Magyarország Zrt. Fresenius Kabi Hungary Kft.