Illúzió, hogy mindenkit meg lehet majd menteni - mondta a magyar szállodákról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) élére várhatóan januártól visszatérő Flesch Tamás a Világgazdaságnak adott interjújában. Azt kell nézni elsősorban, hogy az életképes cégek megkapják azt az infúziót, aminek a segítségével később tovább tudnak majd működni.

A legfontosabb cél, a munkaerő megmentése, hiszen akik most utcára kerülnek, nagy valószínűséggel ott is maradnak. Nem lesz jó erőben más ágazat sem, nem fognak tudni elhelyezkedni a friss munkanélküliek a kereskedelemben, a feldolgozóiparban és az építőiparban sem, miután a kereslet általános csökkenése fenyeget.

Januárban szó szerint a legsötétebb hetek jöhetnek, az ágazat szereplői közül ugyanis sokaknak akkor jár le ugyanis az áramszerződése. Megjósolhatatlan, hogy milyen árakon tudnak majd szerződni.

Halvány remény

Amennyiben konszolidálódik a helyzet, és "csak" 2-3-szoros energiaárakkal kellene tovább működni, az még elfogadható és menedzselhető költségszint-emelkedés lenne a szakember szerint.

A szállodaszövetség minden segítséget igyekszik megragadni és kilobbizni a kormánynál és az önkormányzatoknál, amit csak lehetséges. Az egyik ilyen első lépés a négyszázalékos turisztikai hozzájárulás (turho) alóli újbóli mentesülés lenne, ami a látszat ellenére sok vállalkozás számára döntő fontosságú, ettől teszik máris függővé, hogy bezárnak vagy megpróbálnak tovább működni.