A budapesti Noé Állatotthonnál korábban napelemparkot építtettek hitelből, ezért a villanyszámlájuk "csak" kétszeresére nőtt - mondta az Indexnek Schneider Kinga, az állatotthon szóvivője. Az egyre nehezebb megélhetés következtében az emberek egyre kevésbé tudnak adományozni. Akik eddig banki átutalással pár ezer forinttal támogatták az állatotthont, átcsúsztak az SMS és híváskezdeményezéssel adható 500 forintos tartományba.

A költségeket csak úgy tudnák csökkenteni, ha nem fogadnának be állatokat, miközben egyre több a bajba jutott állat. A gyepmesteri telepeken a törvényben meghatározott 45 napnál egy nappal sem hajlandók tovább tartani az állatokat - mondta a szóvivő.

Az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon részéről Pálmai Andrea menhelyvezető elmondta, hogy az elmúlt egy évben jelentősen emelkedtek a költségek, drágult az állateledel, a hatósági üzemanyagárból való kiesés nagy sokk volt, és csak ezután jött a rezsiköltségek növekedése.

Harmadával csökken az örökbefogadás

Az állateledelre körülbelül 50-60 százalékkal kell többet költeniük, a rezsiköltségeik is hasonló ütemben emelkednek, egyébként vegyesen fűtenek, tűzifát és szenet is használnak. Az áramszolgáltatásnál háromszoros drágulással kell számolniuk.

Az állatorvosi költségek is kúsznak felfelé, csak nem annyira markánsan, mint a többi tétel. A menhelyvezető arra számít, hogy a tavalyi körülbelül 500 örökbefogadás után ez a szám idén 350 körül lesz.