A magyarok négyötöde szerint nem fog egy éven belül helyre állni az ország gazdasága, csak 19 százalékuk bízik ebben - idézte a Világgazdaság az Ipsos 29 országban elvégzett, a Covid-19 járványt követő gazdasági visszaesést elemző lakossági kutatását. Ez jóval elmarad a nemzetközi átlagtól, ami azt mutatja, hogy az emberek 26 százaléka szerint megindul a fellendülés egy éven belül.

A magyarok a gazdaság legnagyobb szereplőire hárítják a helyreállítás felelősségét és az oroszokhoz hasonlóan az állam gondoskodására támaszkodik leginkább (88 százalékos és 91 százalékos említés). Eközben számos európai nemzet, így például a lengyel, a román, a francia a globális átlagnál jóval kevésbé várja el a kormányzat gazdaság-helyreállító intézkedéseit.

Az állam helyet gyakran a nagyvállalatokat (Románia esetén magukat a lakosokat) ruháznák fel nagyobb felelősséggel. Eközben a magyarok felfogásában az utolsó helyen szerepelnek az állampolgárok (3 százalék), azaz maguknak a fogyasztóknak a legkevésbé sem kellene magukra venniük a gazdaság beindításával járó plusz terheket.