A kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2274 milliárd forintot), a behozatalé 6,9 milliárd eurót (2051 milliárd forintot) tett ki idén októberben a KSH adatai szerint. A külkereskedelmi mérleg többlete az év tizedik hónapjában 759 millió euró (223 milliárd forint) volt.

Az első tíz hónapban a kivitel volumene 4,3, a behozatalé 4,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A kivitel értéke 68,6 milliárd euró (20 320 milliárd forint), a behozatalé 62,4 milliárd euró (18 486 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,2 milliárd eurót (1835 milliárd forintot) tett ki, ami 209 millió euróval (114 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2013. január-októberben 2012 azonos időszakához viszonyítva az importban 0,8, az exportban 0,3 százalékkal csökkent. A cserearány 0,5 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 2,1 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 0,9 százalékkal erősödött.

A KSH szerint a forgalom felét adó gépek és szállítóeszközök volumene exportban 4,5, importban 3,8 százalékkal volt több mint 2012 azonos időszakában. A növekedésben a közúti jármű árucsoport forgalmának bővülése játszott meghatározó szerepet. Az autóipari beszállításoknak köszönhetően az energiafejlesztő gép és berendezés behozatalának volumene átlag felett, a villamos gép, készülék és műszeré átlagos mértékben növekedett. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék és műszer kivitelének értéke mintegy tizedével csökkent a teljes időszak folyamán.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 7, illetve 6,9 százalékkal emelkedett. A bővüléshez legnagyobb mértékben a szerves vegyi termék és a műanyag alapanyag kivitelének, valamint az illóolaj, illat- és tisztítószer, továbbá az egyéb vegyi anyag és termék mindkét irányú kereskedelmének növekedése járult hozzá.

A behozatalban - a gépjárműipari megrendelésekkel kapcsolatban - a gumigyártmány árucsoportban is számottevő bővülést mértünk. A legnagyobb részarányt képviselő gyógyszer, gyógyszerészeti termék kivitele nem érte el az árufőcsoport átlagos növekedési ütemét.

Az energiahordozók importvolumene 4,8 százalékkal volt több, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene csaknem tizedével nőtt, míg a természetes és mesterséges gázé - a jelentős októberi beszerzés következtében - az időszak egészében már némileg meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,5, az importé 1,7 százalékkal volt kevesebb 2012 első tíz hónapjához képest. Az exportvolumenben ugyanakkor szeptembertől már markáns növekedést regisztrált a KSH, elsősorban a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások alacsony bázisszinthez viszonyított dinamikus bővülése miatt. Az utóbbi két hónapban megélénkült a hús és húskészítmény kivitele, továbbá folytatódott a bővülés az állati takarmány árucsoport esetében.

Ez év első tíz hónapjában az export 77, az import 71 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem volumennövekedése némileg meghaladta az uniós forgalomét: a kivitel 6,7, a behozatal 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.