A határozat a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ez a kódneve a BMW gyár területének) kialakításával összefüggő közúti, vasúti és közmű infrastruktúra fejlesztések címet viseli. Az útépítésnek azt a részét, amely kapcsolódik az autópályához, illetve az országos főutakhoz, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. felügyeli.

Az útépítésekre 44 milliárd 115 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a következő bontásban: a jövő évi állami költségvetést terheli 20,8 milliárd, a 2020-ast 11 milliárd, a 2021-est 5,5 milliárd, a 2022-est 6,6 milliárd, míg a 2023-ast 200 millió forint.

A vasútfejlesztések támogatási összege 71 milliárd 591 millió forint. Ebből a jövő évi büdzsére jut 8 milliárd, a 2020-asra 29 milliárd, míg a 2021-esre 34 milliárd forint. A pénzből - többek között - új konténerterminál épül és villamosítják Balmazújvárosig a vasutat.

A közművek állami támogatása 10 milliárd 33 millió forint, ez a jövő évi költségvetést terheli.

Egy másik kormányhatározat felhatalmazza az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a kormány és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata között kötendő, a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításához kapcsolódó intézkedésekről szóló együttműködési megállapodást - a kormány nevében - december 15-ig aláírja.

Szintén az új Magyar Közlöny tartalmazza azt a határozatot, amely a Debreceni Nemzetközi Repülőtér működtetéséhez 324 millió forintot irányoz elő az idei költségvetésből.

Az előzmények közül kiemelendő, hogy a kormány szeptember 15-én - határozatban - döntött a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításával összefüggő infrastruktúra-fejlesztésekről. A Napi.hu november 13-án közölte, hogy a kormány 120 millió euró (mintegy 3,8 milliárd forint) erejéig kezességet vállalt Debrecen javára, a BMW-gyár telkével kapcsolatos esetleges kártérítésekre és egyéb kötelezettségekre. Két nappal később közöltük azt, hogy gyorsított közbeszerzésen keres Debrecen városa vállalkozót az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez (a majdani BMW gyár területéhez) kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésre. A becsült ellenértéket nem tartalmazta a felhívás.

A hvg.hu információi szerint a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ épületét ajánlotta fel a város fedezetként a BMW-gyár felépítéséhez szükséges, 44 milliárd forintos hitelhez.