Ukrán állampolgárok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2010 óta nagy számban létesítenek fiktív lakcímet, majd kihasználva egy korábbi magyar-szovjet egyezmény rendelkezéseit, az egykori Szovjetunióban és Ukrajnában szerzett szolgálati, biztosítási időre hivatkozva, időnként hamis dokumentumokkal az ukrajnainál jóval magasabb magyarországi nyugdíjat vesznek igénybe - mondta az MTI szerint Arató Gergely videójában.

Ennek összege a 200-300 ezer forintot is eléri, és emellett igénybe veszik a magyar egészségügyi ellátást is, de Magyarországon egy percet sem dolgoztak.

2009-ben az akkor hivatalban lévő kormány megkezdte az egyezmény felmondásának előkészítését, de ezt Orbánék 2010 óta nem lépték meg - mondta Arató Gergely.

A politikus elképesztőnek nevezte, hogy a kormány "politikai érdekből ukrán nyugdíjasoknak osztogat" 200-300 ezer forintot, miközben a magyarországi nyugdíjasokat "a választások előtt kampányszerűen adott juttatásokkal próbálja odaédesgetni".

A 2022-es választás után, a Dobrev Klára vezette demokrata kormány fel fogja számolni ezt a visszaélést - mondta az ellenzéki politikus, aki hozzátette: a Fidesz gyaníthatóan sorozatos választási csalásra használja fel az ukránoknak biztosított juttatásokat, ezt a kampánymigrációt használja fel arra, hogy erősítse a pozícióit.