"A DK árnyékkormánya szerint a szociális ellátás igenis az állam kötelessége, amit nem háríthat másra és nem vonulhat ki belőle! Ez akkor is így van, ha a szociális ellátás az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz hasonlóan már régen összeomlott Magyarországon az elmúlt 12 év miatt. Azért fizetjük a számtalan adót és járulékot, hogy amikor bajba kerülünk, akkor az állam segítő kezet nyújtson, amíg talpra állunk. Ez nem kommunizmus, hanem emberség, nem mellesleg a modern államok létezésének egyik fő oka. Az állam garantálja a szociális biztonságot számtalan olyan nyugati és északi országban is, ahol soha nem volt kommunizmus. Az Árnyékkormány egy olyan Európai Magyarországért dolgozik, ahol mindenki abban a biztos tudatban élheti az életét, hogy ha elveszíti a munkáját vagy az otthonát, akkor számíthat a magyar államra" - írja közleményében Gy. Németh Erzsébet.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény még hatályos szövege szerint a "szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata". Ezt módosítaná a kormány új javaslata - hívta fel a figyelmet szerdán cikkében a 24.hu.

A törvénymódosítás szerint

  • az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.
  • Ha erre nem képes önhibáján kívül az egyén, akkor a hozzátartozója köteles segíteni.
  • Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzatnak kell gondoskodnia róla.
  • Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.
  • Ha mindezek ellenére nem teremthető meg az egyén szociális biztonsága, akkor az állam kötelezettsége.

A felsorolás egyben gondoskodási sorrendet is jelez.