A Dán Energiaügynökség közlése szerint megkapta a szervezet jóváhagyását a Thor tengeri szélerőműpark terve. A legnagyobb északi-tengeri projekt a a Nissum-fjordtól nyugatra, a partoktól legalább 20 kilométer távolságra épülhet fel. Az offshore szélerőmű 800 és 1000 MW közötti kapacitásra hízhat fel, az energiaügynökség ez év negyedik negyedévében zárja majd - a végleges ajánlatokkal - a pályázati eljárást.

Az eredeti elképzelés úgy szólt, hogy a szélerőmű által "belakott" alapterület 440 négyzetkilométer lehet, ám ezt a hatóság vágül 286 négyzetkilométerre szűkítette le. A Renewables Now úgy értesült, hogy a területszűkítés indoklásában a vizuális hatás (látvány), a kumulatív vizuális szempontok, de a területen áthaladó madarak, az itt lévő kőzátonyok, a hajózási és halászati szempontok is szerepelnek.

A Thor elnevezés valójában nem a mítikus hősről, hanem a platformhoz legközelebb eső faluról, Thorsminde-ről kapta a nevét. Ugyanakkor azt a dán energetikai minisztériumban is felismerték, hogy a Thor elnevezés jól beazonosítható módon skandináv hangzással rendelkezik, ugyanakkor a név jól működik angolul is .

A Dán Energiaügynökség a Thor építésére hat piaci szereplőt előminősített - köztük az RWE szélenergiás holdingját, az Iberdrolát, a Vattenfall Vindkraftot és az Orsted szélerőműves érdekeltségét is -, majd felkérte azokat, hogy tegyenek ajánlatot a projektre. A győztes pályázatot közülük ez év végéig választják majd ki.

A Thor kapja meg az eddigi legnagyobb szélturbinákat
A Thor kapja meg az eddigi legnagyobb szélturbinákat
Kép: Klíma- és Energiaügyi Minsztérium, Dánia

Az előzetes tervek szerint a Thor 2025 és 2027 között csatlakoztatható majd a hálózatra, 800 ezer dán háztartás számára termel és szolgáltat majd villamos energiát. A teljes beruházási költséget 15 és fél milliárd dán koronára (forintban kifejezve: több mint 723,5 milliár forintra) becsülik. Az építő-üzemeltető az áramtermelési engedélyt 30+5 évre kapja meg.