A szervezetten működő csoport tagjai hosszabb időn keresztül olyan pénzösszegek eltüntetésében vettek részt, amelyet külföldi nagyvállalatoktól - valamely vezető tisztségviselő nevében - elektronikusan benyújtott hamis megbízásokkal szereztek meg - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálat.

Az elkövetők több külföldi - francia és belga - cégtől összesen 3,7 millió eurót szereztek meg, melyből jelentősen gazdagodtak. Az elcsalt összegeket legalizálás céljából többlépcsős céghálózaton keresztül - alkalmanként ciprusi off-shore gazdasági társaságok felhasználásával - ingatlanok vásárlásába fektették.

A csoport vezetője Spanyolországban szerzett meg több ingatlant, valamint nagy értékű járműveket, valamennyit a bűncselekményből származó összegekből. A KR NNI rendőrei a széleskörű adatgyűjtés és nyomozás során - nemzetközi együttműködés keretében - feltérképezték a bűnös pénz útját és beazonosították a bűnözői csoport valamennyi tagját.

A nemzetközi viszonylatban működő csoport öt tagját a KR NNI nyomozói már korábban elfogták és elszámoltatták. A szervezet vezetését végző két férfit a rendőrök - egyiküket a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztály munkatársaival közösen - 2019. április 10-én fogták el, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai az akcióval egyidejűleg - a pénzmosással érintett összegek kapcsán - milliárdos értékben vettek zár alá ingatlanokat, többek között budapesti hoteleket, valamint egy szállodahajót is, amellyel a teljes kárérték megtérült.