Kína vezető chipgyártója, a SMIC rohamtempóban kezdi növelni a régebbi, több mint 10 éves félvezetők gyártását, miután nem képes fejlett technológiat értékesíteni az amerikai szankciók miatt. A lépés riadalmat kelt az Egyesült Államokban, és arra készteti a törvényhozókat, hogy akadályozzák meg a számos iparág ellátási láncához még most is elengedhetetlen régi chipek előre törését – írja a Reuters.

Régóta szorul a hurok, de megoldásra készül Kína

Az Egyesült Államoknak feltett szándéka, hogy a kínai félvezető- és technológiai ipar fejlődését minden eszközzel korlátozza, ezért 2019-től fokozatosan vágta el a fontosabb szereplőket. Idén egy sor szankcióval zárta el például a világ legnagyobb telekommunikációs cégét, a Huaweit az amerikai piactól,  technológiáktól és tudástól. 

A kínai chipgyártást rendkívül nehéz helyzetbe hozzák az amerikai szankciók, de már készülőben lehet a válaszlépés: a hírügynökség kedden több forrásból is úgy értesült, hogy Kínában egy rekordösszegű, ezer milliárd jüanos (körülbelül 144 milliárd dolláros) állami támogatási csomag létrehozásán dolgoznak. Az ösztönzőcsomag amerikai és európai mintára erősítené meg a chipgyártást, de az USA és szövetségesei várhatóan újabb szankciókat hoznak majd, ha Peking valóban bejelenti az intézkedést.

Miért kell aggódni?

Kína 2020-ban a globális félvezetőpiac 9 százalékát birtokolta, és nem először történik meg, hogy az ország olcsóbb termékekkel árasztja el a piacot, gyakorlatilag eltörölve a globális versenyt. A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a SMIC és más kínai szereplők kormányzati támogatásokat használhatnak arra, hogy alacsony áron adják el a chipeket.

Egy esetleges újabb pekingi támogatási pakk pedig tovább növelné a kapacitásokat.

Kína ezzel lépéskényszerbe hozta az amerikai törvényhozókat, akik most újabb jogszabályokkal tartanák vissza a szereplőket: ezen a héten a szenátorok várhatóan elfogadják a 2023-as éves nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt (National Defense Authorization Act), amely megtiltaná az amerikai kormánynak, hogy a kínai félvezetőóriások termékeit használja. 

Egyelőre persze nem tudni, hogy a korlátozás a gyakorlatban mennyire fog fájni a chipgyártóknak. A SMIC kulcsszereplője a régebbi félvezetőfajták gyártásának, bevétele az idei harmadik negyedévben megközelítette a 2 milliárd dollárt – ez nagyjából duplája annak, amit a tavalyi globális chiphiány alatt elért ebben az időszakban.

Visszatérnek a régi chipekhez

Az amerikai exportellenőrzés továbbra is ellehetetleníti a fejlett chipek készítését, ezért a cég megduplázza a régi félvezetők előállítását: a szóban forgó, 28 nanométeres chip egy több mint 10 éves technológia, ugyanakkor még mindig széles körben alkalmazzák, például az autóiparban vagy a fegyvereknél.

Ha beindul a régi chipek gyártása, több mint háromszorosára nőhet a vállalat termelése.

– mondta el Samuel Wang, a Gartner chipelemzője. A veterán chiptechnológia fontossága 2021-ben csapta arcul az iparágat, mivel a globális félvezetőhiány több millió jármű és szórakoztatóelektronikai termék előállítását akadályozta.