Magyarországon olyan gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amely az eddigihez képest teljesen máshogy viszonyul a problémákhoz - jelentette ki Chikán Attila egyetemi tanár, volt gazdasági miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság által rendezett 50. közgazdász vándorgyűlésen Egerben. Véleménye szerint az IMF-fel való megállapodásra szükség van, az lehet az alap a továbblépéshez, ám ez a szerződés csak szükséges, de nem elégséges feltétel a változtatáshoz. A közgazdász szerint a Valutataalap által megfogalmazott feltételek - adott paraméterek mellett - kívánatos lépések lehetnek.

A magyar gazdaság versenyképességének helyzete nem biztató, egyszerre van szükség intézményi változásokra és a finanszírozás megoldására.

A sikernek többféle definíciója lehet - mondta Chikán. A siker politikai kritériuma a kormányzati ideológia gyakorlatba való ültetését jelenti, az újraválasztás bebiztosítása mellett. A társadalmi kritérium szerint a strukturális reformok és a finanszírozható hatékonységjavítás egyaránt megvalósulnak, a politikai kritériumok teljesítése mellett. Csakhogy mindehhez azt is figyelembe kell venni, hogy a gazdaság a politikai-társadalmi célok megvalósításnak eszköze és alapja egyaránt - így mindefanjta siker alapja csak a gazdaság egészséges állapota lehet - véli a közgazdász.

A Világazdasági Fórum (WEF) versenyképességi listáján a magyar gazdaság egy év alatt 12 helyet rontott, így 2012-ben csupán a hatvanadik volt. A felmérés részadataiból kiviláglik, hogy az utóbbi hat évben világszerte romlott az intézméyi rendszer minőségének megítélése, ám a magyar gazdaságban még nagyobb a visszaesés, így már a közép-európai régiót is előzött. Ezen belül az egyes tényezőknék gyakori a százon felüli magyar helyezés (a listán idén 144 ország szerepelt).